Home / Любопитно / Кои места в България трябва да посетим през септември?

Кои места в България трябва да посетим през септември?

Има много интересни места в България, които заслужават внимание. Ежегодно се организират и фестивали, на които поне веднъж трябва да присъстваме.

На 12-13 септевмри например ще се състои ежегодният нощен спектакъл на изкуството в Пловдив – Нощта на музеите и галериите. Тази година ще са две нощи и организаторите гарантират, че удоволствието също ще е двойно. Освен традиционните изложби в музеите и галериите, се очаква да има много пьрформанси, както и театрални и музикални изпълнения на живо по улицата. Пловдив е добра дестинация и без специално събитие, а когато има такова, е направо задължителна!

За онези, които не са на толкова артвълна, може да тръгнат към Пловдив, но да не стигнат до него, а да се установят в село Куртово Конаре. Там три дни – от 12-и до 14-и ще се вихрят тържества в чест на чушките, доматите и лютеницата, които ще бъдат смесени с джаз-блус-рок концерти. Вторият ден ще е рай за всички festival na slivataчревоугодници, тъй като през цялото време ще има демонстрации и ще може да се опитват и купуват вкусни зеленчуци и лютеница. По обед пък ще бъде забъркана доматена супа на площада, от която всеки ще може да вкуси. Всичко ще бъде гарнирано и с хора и ръченици, като за вечерта е предвидено масово хоро, в което всички трябва да се включат.

Същият този уикенд е важен и с още едно събитие – Кръстовден. Ето защо тълпите ще отиват към местността Кръстова гора в Родопите. Там всички ще изкачат връх Кръста, където има християнско светилище. Наименованието на манастирския комплекс е „Кръстова гора – Св. Троица“. Някога на това място е съществувал стар манастир, който е разрушен преди векове. С тържественост се извършва всенощно богослужение с архиерейска света литургия под звездите на родопското небе. Празникът завършва с очакване на изгрева на слънцето, чиито лъчи озаряват металния кръст на хълма, пише в. „Телеграф“.

Духовно извисени и артистично обогатени, предпоследният уикенд на септември ни кани на пийване и хапване в троянското село Борима. Причината е Българският фестивал на сливата, който ще се проведе от 19 до 21 септември. Той се провежда вече близо 80 години и има гости от цялата страна благодарение на автентичността, традициите и пивката троянска сливова. Първо се отчита колко е богата реколтата на нивата на рода Стафунски, а след това всички се отправят към центъра, където се преминава към празнуването. Свири селската духова музика, играят се хора и се сяда на дълга трапеза, като всеки си носи кърпа с домашен хляб и салата. Всеки си носи и прибори, а ако има своя ракия, носи да почерпи останалите. Ако не… ще го черпят.

Започвайте да правите график, че душата трябва да се храни, а на тези фестивали и тялото няма да остане гладно. Приятно пътуване и дегустиране!

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*