Home / Любопитно / 33-годишен ирландец живее без никакви пари

33-годишен ирландец живее без никакви пари

– „Ако отглеждахме сами храната си, нямаше да изхвърляме голяма част от нея“, категоричен е Марк Бойл

 

Марк Бойл се е отказал напълно от парите

Съвременният човек едва ли може да си представи живота без пари. Докато за някои хора финикийските знаци са цел, то за други са средство. Има и трета група хора, която напълно се е отказала от използването на ценните хартийки. 33-годишният ирландец Марк Бойл е един от тях.

Марк е обикновен мъж, който е посветил няколко години от живота си за изучаване на икономика. Но докато повечето негови колеги си търсели престижна работа в големи компании след завършването, Бойл си е задал въпроса защо през 6-те години на обучение нито веднъж не е чул да се говори за „екология“. Мисленето му се e променило още, след като гледал филм за Махатма Ганди и научил крилатата му сентенция, че трябва да бъдеш онази промяна, която искаш да видиш в света. В крайна сметка той се е отказал от начина си на живот през 2008 година и заживял в каравана без ток, паркирана във ферма за биохрани в град Бат, Великобритания.

На въпроса какво ти липсва от големия град, Марк отговаря: „Какво да ми липсва? Стресът, сметките, наемът?!“. Мъжът на Христова възраст споделя, че няма проблем с храната, тъй като си я отглежда сам. Той е веган и от години не яде месо. Благодарен е на съселяните си, които често се съгласявали на бартер – той им помага в работата, а те му дават храна.

„Ако отглеждахме сами храната си, нямаше да изхвърляме една трета от нея“, категоричен е Марк. Същото се отнася и за водата. „Ако трябваше да я пречистваме сами, нямаше да я замърсяваме така“, са думите му.

Марк Бойл е убеден, че парите са в основата на нещастието на хората. Според него бедността в западния свят най-вече е духовна. „Ако днес нямаш плазмен телевизор, хората те мислят за екстремист“, недоумява той. По думите му истинската сигурност идва от приятелството, а не от парите.

Към днешна дата Марк има хиляди привърженици по света. Има дори хора, които са последвали примера му. Не липсват обаче и такива, които са категорични, че младият мъж е „лицемер“ и „луд“. Те твърдят, че идеите му са неприложими и назадничави.

loading...

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*