В сезона на ягодите може да се поглезите с това вкусно ягодово руло със сметана
Необходими продукти за блата:
яйца – 4 броя
захар – 4 супени лъжици
ванилова захар – 1 пакет
брашно – 4 пълни супени лъжици
растително масло – 4 супени лъжици
бакпулвер – 1/2 чаена лъжичка
щипка сол
За крема:
маслена сметана (не по-малко от 30%) – 350 мл
бял шоколад – 50 гр
пудра захар – 1 супена лъжица
сгъстител за сметана – 1 опаковка
В допълнение:
пресни ягоди – 300 грама
Начин на приготвяне:
1. За крема: Парчето бял шоколад сложете в тенджера със 150 мл сметана и го разтопете на слаб огън, като разбърквате от време на време. Оставете да изстине.
2. Разбъркайте 200 мл. от сметаната със сгъстителя. Постепенно добавете към охладената смес с бял шоколад. Оставете крема в хладилник в продължение на 30 минути.
3. За тестото: Разбъркайте брашното със захарта и щипката сол.
4. Разбийте жълтъците с останалата захар и ванилията.
Без да спирате разбъркването, постепенно изсипете маслото. В сместа внимателно добавете и жълтъците.
Постепенно сложете брашното, смесено с бакпулвера.
5. Печенето става върху намазана с мазнина хартия за печене.
6. Пече се в предварително загрята на 180°С фурна в продължение на 15-20 минути до златисто кафяво. Изпеченият блат се обръща върху чиста кърпа и хартията се маха.
7. Оставя се да изстине.
Ягодите са нарязани на малки кубчета (оставят се няколко за украса).
8. Охладеният крем се нанася върху блата.
Може да оставите малко крем за украса. Слагат се нарязаните ягоди.
9. Навивате, украсявате, поръсвате с кокосови стърготини и слагате в хладилника да се охлади.
Бон апети!
Снимка: Pixabay.com