Ако отидете в Родопите, навсякъде ще ви предложат пататник по различна рецепта. Рецептата, която ние ви предлагаме, е характерна за девинския край. При този вариант в пататника не се слага сирене, но въпреки това става невероятно вкусен.
Продукти:
1 кг картофи
100 гр. краве масло
2 бр. големи яйца
джоджен (аз сложих сух)
чубрица (използвах суха)
сол на вкус
смлян черен пипер
Как се приготвя?
Картофите първо се обелват, а после настъргват на ситно ренде. Със сигурност ще пуснат сок, затова се изтискват добре от сока. Прибавят се яйцата, джоджена, чубрицата, солта и смления черен пипер. Всичко се омесва.
Правят се няколко питки с дебелина около 1-2 см. На умерен огън се слага тиган, намазан с масло. Пататникът се пържи, докато хване златиста коричка.
Изчаква се да се изпържи от едната страна и се обръща върху гладка повърхност. Тиганът отново се намазва с кравето масло и картофената пита се пържи от другата страна.
Както виждате на снимката, аз го сервирах с домати, краставици, печени чушки от буркан и млечен сос, приготвен от малко кисело мляко и пресен копър.