Home / Рецепти / Рецепта от Девинско: Пататник без сирене

Рецепта от Девинско: Пататник без сирене

Ако отидете в Родопите, навсякъде ще ви предложат пататник по различна рецепта.

Рецептата, която ние ви предлагаме, е характерна за девинския край.

При този вариант в пататника не се слага сирене, но въпреки това става невероятно вкусен.

Продукти:

1 кг картофи

100 гр. краве масло

2 бр. големи яйца

джоджен (аз сложих сух)

чубрица (използвах суха)

сол на вкус

смлян черен пипер

Как се приготвя?

Картофите първо се обелват, а после настъргват на ситно ренде.

Със сигурност ще пуснат сок, затова се изтискват добре от сока.

Прибавят се яйцата, джоджена, чубрицата, солта и смления черен пипер.

Всичко се омесва.

Правят се няколко питки с дебелина около 1-2 см.

На умерен огън се слага тиган, намазан с масло.

Пататникът се пържи, докато хване златиста коричка.

Изчаква се да се изпържи от едната страна и се обръща върху гладка повърхност.

Тиганът отново се намазва с кравето масло и картофената пита се пържи от другата страна.

Както виждате на снимката, аз го сервирах с домати, краставици, печени чушки от буркан.

Добавих и млечен сос, приготвен с малко кисело мляко и пресен копър.

пататник

Вкусен пататник по лесна рецепта

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*