Home / Любопитно / Знаете ли коя е първата снимка, качена в Интернет?

Знаете ли коя е първата снимка, качена в Интернет?

Фотосът е публикуван в Мрежата през 1992 година

 

Това е първата снимка, качена в Интернет

През месец октомври Интернет ще навърши 43 години. Ако преди време сърфирането в Мрежата беше лукс, то днес за много хора това е необходимост. Милиони потребители по света признават, че са съгласни да се откажат от много неща, ако им се наложи, само и само за да останат „на линия“.

А знаете ли коя е първата снимка, качена в нета? Тя е направена през 1992 година от ИТ разработчика Силвано де Дженаро. Фотосът е на комедийната група Les Horribles Cernettes, чиято кариера по това време се развива в близост до лабораторията CERN.

Фотоапаратът, който използва Силвано, е Canon EOS 650. Впоследствие той сканира въпросната снимка и дори я обработва с първата версия на известната програма Photoshop. По това време Тим Бърнърс-Лий, който се смята за баща на Интернет, търси качествено изображение, за да тества нова версия на своята мрежа. Той случайно забелязва ИТ специалиста да обработва снимката на своя компютър и най-учтиво го моли да му я предостави. Малко по-късно Лий публикува същия фотос в Интернет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*