Home / Любопитно / Юли и август – най-подходящото време за зачеване на дете в Древен Египет

Юли и август – най-подходящото време за зачеване на дете в Древен Египет

Според версията на древните египтяни най-доброто време за любов е през втората половина на лятото, а най-популярните месеци за зачеване на дете са юли и август

 

фараони египет

До този извод стигнали специалисти, които изследвали 765 човешки погребения, чиято средна възраст е 1800 години.

Хората, погребани на територията на оазиса Дахла, на 720 км югозападно от Кайро, живеели в древния град Келис. По това време Римската империя контролирала Египет. Християнството вече било разпространено, но при това били запазени традициите от по-древни времена.

По време на разкопките археолозите успели да установят месеца на смъртта на всеки човек, тъй като било прието починалите да бъдат погребвани в посока към изгряващото слънце. Специалистите открили, че 124 гроба съдържали останки на зародиши и бебета на възраст от 18 до 45 седмици. Като съпоставили данните, стигнали до извода, че през март и април се раждали с 20% повече деца, а това означава, че моментът на зачеване при древните египтяни бил юли-август.

Според специалистите през лятото се падат по-малко християнски постове. Най-важните – Коледният и Великденският, които предполагат въздържане не само от храна, но и от интимни контакти, са през зимата и пролетта. Освен това законите на религията не разрешавали да се прави любов в сряда, петък, събота и неделя.

През юли започва и ежегодният разлив на Нил – свещено време за египтяните, по време на което се устройвали многобройни пиршества, чийто пик бил в края на август: „Това бил много силен аспект на социалното убеждение в плодородието. Нил е подарък за Египет, без него тази цивилизация не би могла да съществува“, казва водещият автор на изследването Лану Уилямс от Университета на Централна Флорида, пише вестник „Феномен“.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*