Home / Рецепти / Вкусната чорба на невестата Езо

Вкусната чорба на невестата Езо

Предлагаме ви да изпробвате една интересна рецепта от турската кухня. Тази супа се нарича „Ezo Gelin corbasi“ (в букв. превод – „Чорбата на невестата Езо“). Носи името на една прелестна девойка, родена през 1909 г. в село, което се намира по маршрута на керваните. Езо била хубавица – имала червени бузи и черни коси. Тя била ухажвана от водачите на камили, които често се отбивали в къщата й за вода.

Първият съпруг на Езо бил неверен, хванал си любовница. Затова Езо получила разрешение да го напусне и искала да избяга колкото се може по-далеч от него. В крайна сметка тя попаднала в Сирия, където се омъжила за втори път. Този път случила на мъж, но не и на свекърва. Старата непрекъснато мрънкала и недоволствала. Но Езо, която освен хубава, била и умна, успяла да се сближи с майката на избраника си, като й сготвила вкусна и ароматна супа.

След като родила 9 деца, Езо починала от туберкулоза в Сирия през 1952 година. Но тя станала легенда в родината си, където продължава да живее в народни песни, а дори и във филм. Супата й традиционно се поднася на булката в нощта преди сватбата, за да й даде сили преди голямото събитие.

Сн.:hasretlilezzetler.blogspot.com

Сн.:hasretlilezzetler.blogspot.com

Продукти:

1 ч. ч. червена леща
1 ч. ч. булгур
2 суп. л. олио
2 суп. л. доматено пюре
8 ч. ч. вода
1 ч. ч. кисело мляко
2 суп. л. брашно

За запръжката:

3 суп. л. олио
1 суп. л. джоджен
1 суп. л. сладък червен пипер

Начин на приготвяне:

Сварете лещата за 15 минути и добавете булгура, който сте накиснали предварително във вода. Варете още около 15 минути.

В друга тенджера запържете в олиото пюрето от домати.

В отделен съд разбъркайте киселото мляко и брашното с малко от водата.

Сипете при доматеното пюре сварените леща и булгур, а след това и сместа от брашно и кисело мляко.

Накрая сипете останалата вода и оставете да ври 10-15 минути. Преди да сервирате супата, направете запръжка, като загреете олиото и добавите джоджена и сладкия червен пипер. От тази запръжка слагайте по малко на всяка порция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*