Home / Здраве и диети / Вижте съвременната Спяща красавица!

Вижте съвременната Спяща красавица!

20-годишната Бет Гудиър прекарва живота си като истинска Спяща красавица

Че тийнейджърите могат да поставят рекорди в количеството часове, които спят, е всеизвестен факт. Но да прекарваш по 22 часа в денонощието със затворени очи в леглото и това да се повтаря ден след ден в продължение на седмици, звучи невероятно. Точно така живее от години британката Бет Гудиър. Затова и било толкова трудно да я доведат в телевизионното студио на ВВС за интервю на живо – никой не знаел кога ще се събуди и колко бързо ще заспи отново тази истинска Спяща красавица, която за разлика от приказката, не може да разчита на вълшебен принц. Просто медицината е безсилна пред синдрома на Клайн-Левин, който не случайно е известен с по-простичкото – болест на Спящата красавица.

Около 1000 души в целия свят страдат от приказното заболяване, като 70 на 100 от тях са мъже, сочи статистиката. Бет е от останалите малцина жени с тази невероятна съдба. Периодите на почти постоянен сън продължават до три седмици и след месец сравнително нормален живот, всичко започва отначало.

Бет е съвременната Спяща красавица

Бет е съвременната Спяща красавица

„Почти половината ми живот липсва. Когато съм будна, си спомням някакви отрязъци от битието, сякаш повечето време някой натиска бутона и животът ми спира. През това време вие пораствате, отивате в колеж, в университет, забавлявате се, започвате работа, търсите себе си в този свят. Аз прекарвам живота си най-вече в леглото“, описва странното си съществуване Бет.

Спящата красавица променила живота на цялото си семейство, пише сп. „Стори“. Майка й трябвало да напусне работа, за да бъде винаги наблизо до спящата си дъщеря, защото събуждането, колкото и кратко да е, приличало на събуждане на малко дете – объркано и полубудно, способно да се нарани без да иска. „Обикновено в такъв момент сяда на дивана и гледа телевизия – често едно и също нещо, пак и пак. Понякога може да изяде неимоверни количества храна, а понякога просто е сънена и продължава да си лежи в леглото“, с тъга разказва майка й. Всички са щастливи, когато дойде период на подобрение и момичето заживее поне за малко като останалите. И научили един страхотен урок. Никога да не казват „ще направим това другата седмица“. „Всичко хубаво, което можем да направим, правим го сега, днес, веднага“, казва майката.

И понеже надеждата умира последна, Бет и семейството й се надяват един ден Спящата красавица да се събуди като нормално момиче. Според медицината това е напълно възможно, но никой не знае кога и как.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*