Тези супер храни предпазват от ракови заболявания
Има супер храни, които предпазват от различни заболявания.
Те са богати на витамини, антиоксиданти, Омега 3 и др.
Предлагаме ви да се запознаете с тази мини класация на храните, които предпазват от рак:
1. Зелен чай – Кралят на антиоксидантите
Полезни свойства: листата на зеления чай са с високо съдържание на катехини, които съставляват една трета от теглото им.
Тези вещества имат силно антиоксидантно действие.
Те блокират ангиогенезата, тоест образуването на кръвоносна мрежа, необходима за развитието на предракови клетки, и улесняват апоптозата – програмираната смърт на тези клетки.
Препоръка: при редовните консуматори на големи количества зелен чай е установен 50% по-нисък риск от поява на раково заболяване.
Две чаши на ден са достатъчни, пише сп. „Здравен журнал“.
Опитайте японските сортове зелен чай – сенча и матча.
Оставете листенцата по-дълго време в горещата вода, за да се възползвате по-пълноценно от свойствата на катехините.
2. Куркума – против възпалителни процеси
Полезни свойства: куркуминът, който се съдържа в тази подправка, е една от най-мощните противовъзпалителни молекули от растителен произход.
Възпалителните процеси в организма водят до появата на редица болести.
Куркуминът възпрепятства предраковите клетки да произвеждат възпалителни молекули.
Така не позволява те да се превърнат в ракови.
Препоръка: оптималният ефект на куркумата се постига с консумацията на една щипка всекидневно.
Добавяйте я към различни ястия.
Тя се усвоява по-лесно в комбинация с мазнина.
А пиперинът в черния пипер повишава ефекта й.
Има хора, които си приготвят микс от двете подправки за поръсване на ястия или обикновена филия хляб.
3. Зеле – идеалната детоксикация
Полезни свойства: зелето е много богато на серни съединения като глюгозинолатите.
По време на храносмилането те се трансформират в изотиоцианати.
Това са молекули, които активират механизмите за прочистване от токсични вещества, ускоряват елиминирането на канцерогенните вещества и така им пречи да увредят генетичния материал на клетките.
Препоръка: консумирайте зеле два пъти седмично.
Не го варете във вода, защото серните съединения преминават в нея.
Гответе го набързо, за да запазите ензимите, които позволяват трансформацията на глюкозинолатите.
Добавете джинджифил, невен, всекидневно ходене – поне 2-3км, алкално pH, изключете на 100% захарта, млечните продукти, тлъсто месо и пилешкото – това е моята успешна борба с рака.
bravo BOGINJA PRAVA SI