Home / Рецепти / Суровата туршия на Мариана – вижте как се прави

Суровата туршия на Мариана – вижте как се прави

Рецепта за суровата туршия на Мариана

Сигурни сме, че рецептата за суровата туршия на Мариана Плачкова много ще ви хареса. Ето какво пише тя във Фейсбук.

Без варене правя сурова туршия (за 3-литров буркан).

Зеленчуците са по вкуса на майстора – 3.500 кг. общо.

Примерно :

2 кг зелени домати

1/2 кг моркови

1/2 кг червени камби

1/2 кг зелени върхари капия

Всичко това е нарязано.

Към тях винаги слагам:

2 глави чесън на скилидки

магданоз – клончета

черен пипер – 20-ина зърна

бахар – 7-8 зърна

1 голямо дафиново листо

4 препълнени супени лъжици сол

2 препълнени супени лъжици захар (мед)

целина – клонки

Нарязаните зеленчуци се наръсват и объркват хубаво със солта и захарта.

Стоят най-малко 2-3 часа, за да си пуснат сока и да омекнат.

Подреждат се в буркана, заливат се със сока.

Прибавят се още 3 и 1/2 кафени чашки оцет и се долива вода догоре.

Около 10 дни се разклаща добре или се претака.

Не е обходимо да се затваря херметически.

Обичам да правя тази туршия, защото става с всякакви налични продукти.

Освен това мога да я правя на части, когато имам време.

Например сутринта да нарежа и объркам, на обяд – да наредя, а вечерта – да донатъпча и да залея… Или пък вечерта да нарежа и объркам, а на сутринта да редя.

Забележка

Водата доливам, когато съм успяла да събера всички продукти в буркана.

Суровата туршия на Мариана

Суровата туршия на Мариана

Не слагам аспирин.

Ако се притеснявате, че ще хване сага отгоре, може да сложите най-отгоре 2-3 люти чушки, а за да сте спокойни, че всичко ще е „под вода“, кръстосайте подходящ по дължина и разделен по дължина морков върху тях.

Снимки и рецепта: Мариана Плачкова

А във видеото ще видите лесна рецепта за сурова туршия от карфиол.

Лесна, хрупкава и бърза туршия:

Рецепта за туршия от зелени домати:

Можете да си приготвите домашна туршия още сега и така ще имате вкусна и полезна храна през идващите зимни месеци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*