Home / Цветя / Как трябва да поливаме стайните цветя? (полезни съвети)

Как трябва да поливаме стайните цветя? (полезни съвети)

Полезни съвети за стайните цветя

Цветята не само украсяват стаята, но и създават усещане за вътрешен комфорт. Зеленият цвят успокоява, снема напрежението и въобще влияе много благоприятно върху централната нервна система. Много от стайните растения притежават лечебна сила и са способни да оказват конкретно фармакологично действие.

стайните цветя

Трябва да знаете кое цвете от колко вода има нужда

Но „зелените доктори” изискват доста грижи. С особена сила това важи за поливането. Правилното поливане на цветята е истинско изкуство. Съставът на водата, както и съставът на почвата, имат жизнено важно значение за цветята. Избирайки неправилна вода за поливане, вие можете дори да погубите вашето любимо растение.

Някои растения например изискват да бъдат поливани само с мека вода – снежна, дъждовна или водопроводна, преминала през йонообменен филтър.

За такива растения никакви минерални варианти не са подходящи.

А растенията, които „обичат” кисели почви, може да бъдат сполетени от трагична участ, ако се поливат с вода от чешмата.

За поливане на стайните растения водата трябва да престои минимум едно денонощие, за да се изпарят хлорните частици, част от варовика да остане на дъното и температурата на водата да стане стайна. Водата непременно трябва да се смекчи.

Твърдата вода може да навреди на постоянно живеещите в помещението растения, които не обичат алкалната среда.

Най-добре е за поливането на стайните растения да се използва мека вода.

Тя не съдържа магнезиеви и калциеви хидрокарбонати и използването й за тази цел няма да доведе до натрупване в почвата на саксиите на варовик, затрудняващ поглъщането на вода от растенията и тяхното нормално развитие.

Освен това, върху повърхността на почвата и върху самия керамичен съд няма да се появят солни отлагания.

Има много начини да се подготви водата за поливане на стайните растения.

Преди за най-подходяща вода за поливане се смяташе дъждовната, пише в. „Уикенд“. Но как да се събере такава вода в градски условия?

Лесно от магазина

Но всички тези начини за смекчаване на водата създават доста грижи. Много по-лесно е да се използва филтър, снабден със специална йонообменна смола за отделяне на калциевите и магнезиеви съединения.

За отстраняване на страничните миризми и привкус се използва слой активен въглен от черупки на кокосов орех. Такъв филтър е способен да произвежда мека вода или вода, която не съдържа нитрати.

Йонообменният филтър е изключително подходящ за твърда вода с високо съдържание на варовик.

Хитра рецепта

Някои опитни цветари препоръчват за смекчаване на водата ютен или ленен чувал с торф да се потопи за една нощ в 10-литрова кофа с вода. Или да се кипне водата, макар че тогава ще се изгубят дребните частички кислород.

Водата може да се смекчи с помощта на специални таблетки за намаляване на твърдостта на водата в аквариумите, каквито се продават в зоомагазините.

Снимка: Pixabay.com

https://www.youtube.com/watch?v=xyM0Gk1wDCo

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*