Home / Рецепти / Разкошна питка „Слънце“ със сирене и спанак

Разкошна питка „Слънце“ със сирене и спанак

Продукти за тестото:

300 мл. хладка вода
прясна мая (половин кубче)
по 1 ч.л. сол и захар
3 с.л. олио
брашно (колкото поеме)

Продукти за плънката:

400 гр. спанак
200 гр. извара
200 гр. сирене
2 яйца
150 гр. кашкавал
черен пипер
сол

Начин на приготвяне на тестото:

Поставете маята в хладката вода. Прибавете захарта и 2 с.л. брашно.

След като престои 10-15 минути, от всички съставки омесете меко, приятно на допир тесто.

Разделете на 2 части. Намажете ги с олио и ги оставете да втасат.

Начин на приготвяне на пълнежа:

Бланширайте спанака във вряла вода. Изцедете от излишната вода и нарежете на ситно. Смесете спанака с останалите продукти и разбъркайте.

Питка Слънце рецепта

Питка „Слънце“ – вкусна и красива

След като тестото удвои обема си, разточете две кори.

Поставете първата в покрита с хартия за печене и намаслена тава.

В средата на кората поставете част от плънката.

А останалата – в края на кората, като пръстен.

След като е готово, поставете другата кора.

С вилица прищипете краищата.

В средата, където е пълнежът, поставете чаша или купа, обърната надолу.

С остър нож почнете да режете на парчета и ги обръщайте, така че да се вижда плънката.

Преместете чашата. Оформете очи и уста.

Намажете питата с жълтък.

Печете на 200 градуса.

Снимка: Натали Симеонова

One comment

  1. Росица Стефанова

    Питката стана не само разкошна,а и много вкусна.Хапнахме си я с апетит.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*