Продукти за тестото:
300 мл. хладка вода
прясна мая (половин кубче)
по 1 ч.л. сол и захар
3 с.л. олио
брашно (колкото поеме)
Продукти за плънката:
400 гр. спанак
200 гр. извара
200 гр. сирене
2 яйца
150 гр. кашкавал
черен пипер
сол
Начин на приготвяне на тестото:
Поставете маята в хладката вода. Прибавете захарта и 2 с.л. брашно.
След като престои 10-15 минути, от всички съставки омесете меко, приятно на допир тесто.
Разделете на 2 части. Намажете ги с олио и ги оставете да втасат.
Начин на приготвяне на пълнежа:
Бланширайте спанака във вряла вода. Изцедете от излишната вода и нарежете на ситно. Смесете спанака с останалите продукти и разбъркайте.
След като тестото удвои обема си, разточете две кори.
Поставете първата в покрита с хартия за печене и намаслена тава.
В средата на кората поставете част от плънката.
А останалата – в края на кората, като пръстен.
След като е готово, поставете другата кора.
С вилица прищипете краищата.
В средата, където е пълнежът, поставете чаша или купа, обърната надолу.
С остър нож почнете да режете на парчета и ги обръщайте, така че да се вижда плънката.
Преместете чашата. Оформете очи и уста.
Намажете питата с жълтък.
Печете на 200 градуса.
Снимка: Натали Симеонова
Питката стана не само разкошна,а и много вкусна.Хапнахме си я с апетит.