Home / Здраве и диети / Проф. Донка Байкова: Ползите от коледните пости са огромни!

Проф. Донка Байкова: Ползите от коледните пости са огромни!

Коледните пости смъкват високия холестерол

Постите са полезни за хората, които се борят с високия холестерол. Към тях обаче могат да пристъпят само тези, които са в добро здраве, съветват специалистите по хранене.

„Освен духовно, постът е и физическо пречистване. Той е начин да излъчим от организма разградните продукти на белтъчната обмяна, да коригираме високия холестерол, триглицеридите и да понижим кръвната си захар и защо не да отслабнем 2-3 килограма“, обяснява пред в. „Телеграф“ диетологът проф. Донка Байкова.

Ако не спазваме препоръките на специалистите, със сигурност тези цели няма да се изпълнят.

Ако човек наскоро е боледувал и се намира в период, в който още се възстановява, със сигурност имунната му система няма да издържи на дълъг пост заради липсата на животински белтъчни храни.

Бременните, кърмещите жени, децата и юношите, както и хората в златна възраст не бива да ограничават менюто си.

Желязо

Когато махаме месото от менюто си, ние ограничаваме значително и приема на желязо. В растителните храни също има желязо.

проф. Донка Байкова

Проф. Донка Байкова

То обаче е усвоимо едва от 5 до 7%. За да го направим около 20-22% усвоимо, трябва задължително да го комбинираме със зеленчуци, богати на витамин С.

За да се възползваме на 50% от желязото в месото след постите, трябва да го комбинираме с чаша фреш от портокал.

Ако сте на пост, хапвайте повече сусамово, ленено семе или ядки в комбинация със зеленчуци, за да си набавите калций.

Витамин В12 се открива в малки количества само в някои зеленчуци. Среща се при част от гъбите и в соята.

Самата християнска традиция повелява по средата на великия пост – 6 декември, когато е Никулден, всички да консумираме риба.

Тя засища организма ни с животинска мазнина и го снабдява с онези жизнено необходими съставки, които липсват в храните от растителен произход.

Човешкият организъм има запаси от тези съставки за 20 дни. Когато ги изчерпаме, ще се запасим с тях чрез рибата.

Комбинации

За да си набавим девет незаменими аминокиселини, които организмът не може да синтезира, а си набавя основно с месото и яйцата, е важно да знаем как да комбинираме храните по време на пост.

За целта се поглезете с ориз с грах, нахут с булгур, леща с просо или с варено жито.

Захранването след постите е от изключително значение.

На Бъдни вечер постните ястия могат да стигнат до 11. Ние ги чакаме и ще преядем. Още в 12 часа ще се нахвърлим върху свинското месо и върху сармичките с кайма.

Захранването трябва да стане постепенно.

Първо трябва да включим млечните продукти, после леките животински храни като птичето месо или рибата и чак след това тежките червени меса.

Например в първия коледен ден на закуска е добре да хапнем млечен продукт, за обяд пилешко, а на вечеря зеленчуци с яйце или риба.

Чак в следващите дни можем да си позволим свинско или по-тежко месо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*