Home / Здраве и диети / Основните проблеми, до които води стресът

Основните проблеми, до които води стресът

Стресът влияе негативно върху целия човешки организъм

Стресът е неразделна част от съвременния живот и днес неговото влияние и последици, въпреки развитието на обществото, технологиите, науката и др., не са намалели по никакъв начин в сравнение с миналото. Въпреки че изглежда би трябвало да бъде иначе. Дори и да не говорим за глобалното, напрежението ни заобикаля на ниво ежедневие.

Всеки човек се нуждае от разумно количество стрес, за да се адаптира към нова среда и обстоятелства. Без него няма да можете да излезете от така наречената „зона на комфорт“. Но когато стресът стане хроничен и произтича от натрапчиви мисли, а не от обстоятелства, е време да бием тревога, пише Ladybook.bg. В крайна сметка навикът да се тревожи за всичко е толкова вкоренен в човека, че той дори не осъзнава в какво състояние се намира.

Продължителният стрес е изпълнен с големи проблеми. Това е предупредителна статия, която има за цел да ви информира за катастрофалните последици, които ще възникнат, ако този порочен кръг не бъде съзнателно прекъснат.

Кои са основните проблеми, до които води стресът?

стресът

Стресът съсипва организма

Замърсява мозъка

Много изследвания и дори само наблюдение на себе си не оставят съмнение: продължителният стрес може да направи разумния човек по-тъп.

Какъв човек се счита за умен? Въпросът не е лесен, но разбираме, че той трябва да е развил внимание, памет, концентрация, логика и способност да взема информирани решения. При продължителен стрес човек има проблеми с всичко това и не може да мисли критично.

Увеличава риска от инфаркти и сърдечни заболявания

Стресът увеличава скоростта и силата на сърдечните контракции, свива артериите и засяга сърдечния ритъм. Повишаването на кръвното налягане е друг подарък за тези, които са развили навика постоянно да се тревожат и тревожат.

Убива имунната система

Човек става по-податлив на голямо разнообразие от инфекции и лесно може да се разболее от настинка или грип.

Според проучване на Института Карнеги, стресът засяга кръвно-мозъчната бариера. Той предпазва тялото от много вещества, проникващи в него: лекарства, токсини, вируси и отрови.

Насърчава стареенето

Стресът засяга пряко човешката физиология, включително кръвта. Поради факта, че притокът на кръв към кожата е затруднен, тя започва да пожълтява и старее. Освен всичко друго, съществува риск от болестта на Алцхаймер.

Насърчава наддаването на тегло и лошо храносмилане

Тук няма да изброяваме списък със симптоми и заболявания, които могат да бъдат причинени от продължителен стрес, поради причината, че може да четете тази статия в обедната си почивка. Нека само да отбележим, че излишъкът от кортизол, хормонът на стреса, допринася за натрупването на мазнини по корема и предизвиква желание за консумация на мазнини, сол и захар.

Намалява настроението и пречи на взаимоотношенията

Един стресиран човек едва ли ще представлява голям интерес за другите, освен ако не е заобиколен от психолози и психиатри. Искате да стоите далеч от такива хора, за да останат сами и настроението им се влошава още повече.

Увеличава болката

Има ясна връзка между хроничен стрес и главоболие, ставни и мускулни болки. Всичко това в крайна сметка може да доведе до артрит.

Влияе върху кожата, косата и зъбите

Хормоналният дисбаланс, дължащ се на стреса и факта, че намалява притока на кръв към кожата, може да повлияе негативно на състоянието на кожата, както и на косата и зъбите. Екземата е често срещана реакция на стрес. Загубата на коса и заболяването на венците също могат да бъдат причинени от хронична тревожност.

Води до лоши навици

Разбира се, човек не иска да изпитва стрес. Но тъй като в повечето случаи не знае как да се отърве от него, той естествено прибягва до вредни заместители, които временно повишават нивото на допамин и серотонин.

Алкохолът, тютюнът и нездравословната храна са начините, по които хората обикновено се опитват да излекуват стреса.

Снимка: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*