Home / Любопитно / Научете малко известни факти за Нострадамус!

Научете малко известни факти за Нострадамус!

На 2 юли 1566 г. умира Мишел дьо Нострадам – лекар, поет и предсказател, по-известен като Нострадамус

нострадамус

Повече от 500 години фигурата на Нострадамус предизвиква неподправен интерес у всички, които се интересуват от тайни, загадки и историята като цяло. „Предсказанията на Мишел Нострадамус“ са едва ли не единствената книга след Библията, която се преиздава непрекъснато от векове. В същото време и биографията на великия предсказател съдържа доста любопитни факти…

• За времето си Нострадамус е бил не просто богат, а много богат човек – нещо като днешните мултимилионери.

• В произведенията му неведнъж се споменава тайно общество; говорело се, че в него влизат както мъже, така и жени – катари, розенкройцери и тамплиери. Главната цел на това тайно общество била организацията на идеалната държава. След като през 1547 г. бил осъден, прорицателят неочаквано забогатял, но така и не разкрил тайната на своето богатство, дори на членовете на семейството си.

• За основа на всички портрети на предсказателя е взет нарисуваният от по-малкия му син Сезар – той е единственият достоверен портрет на Нострадамус.

• Веднъж предсказателят предрекъл съдбата на две прасенца на приема у важна особа: бялото прасенце, казал той, ще бъде изядено от вълк, а черното ще бъде сервирано за обяд. За да посрами Нострадамус, домакинът заповядал да заколят бялото прасе, но се оказало, че то било изядено от вълк, затова готвачът заклал черното и после си признал.

• В текстовете на предсказанията на Нострадамус думата „смърт“ се среща 139 пъти, „битка“ – 111 пъти, „кръв“ – 89 пъти, „огън“ – 78 пъти, „чума“ – 42 пъти, „глад“ – 38 пъти.

• Катрените на Нострадамус били написани на няколко езика, в това число на старофренски, гръцки, латински, провансалски и италиански с примес на древноеврейски и арабски думи. Именно затова всички изследователи използват вече издадени преводи. Важно е да се има предвид, че Нострадамус активно използвал иносказателните възможности на тези езици, изпълвайки катрените си с анаграми, архаизми, съкращения и новообразувани думи.

• Приживе Нострадамус често бил обвиняван във връзки с духове от отвъдното, шарлатанство, баламосване на народа и кралското семейство, тайна привързаност към юдаизма, самонадеяност, непрофесионализъм и дори алкохолизъм; посвещавали му памфлети и злостни епиграми. Веднъж предсказателят едва не станал жертва на фанатично настроени селяни, които го обвинили в тайна принадлежност към лютеранството, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*