Този изключително лесен и вкусен сос с богат аромат е чудесен спътник на ястия от зеленчуци, макаронени изделия и картофи
Подходящ е и за печени меса, както и за салати, без значение дали са топли, или студени.
Необходими продукти:
120-130 грама топено сирене или пармезан
600 мл. прясно мляко
1 супена лъжица масло
2 супени лъжици брашно (40-50 грама)
половин чаена лъжичка настъргано индийско орехче
черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сложете тиган на котлона. Като се нагорещи, обтрийте го с бучка масло. Като стане готов, излейте млякото. След това добавете брашното. За да не стане на бучки, може да го разтворите предварително в част от студеното мляко. Бъркайте докато сместа стане на каша. Това може да продължи поне още 4-5 минути.
След това може да намалите малко огъня, за да добавите сиренето, което е добре да нарежете на малки парченца, за да се разтопи по-бързо. Подправете със сол и черен пипер, индийско орехче и продължавайте да смесвате, докато сиренето се разтопи и сосът стане напълно гладък. Това ще отнеме около 5 минути.
Сосът от сирене обикновено се сервира горещ. Имайте предвид, че след охлаждане се сгъстява.