Home / Рецепти / Най-лесната рецепта за гьозлеме с плънка от спанак

Най-лесната рецепта за гьозлеме с плънка от спанак

Гьозлеме със спанак – ето как се прави

Както има десетки различни варианти на нашия родопски пататник, така е и с гьозлемето в турската кухня.

В различните части на Турция приготвят гьозлемето по различен начин, като ние ще ви предложим една от най-лесните рецепти.

Ето я:

Продукти за тестото:

2 ч. чаши брашно

1 ч. лъжица сол

хладка вода

гьозлеме

Гьозлеме със спанак

Продукти за плънката:

300 гр. спанак – може и пресен, може и замразен

1 ч. чаша натрошено сирене – ние ви препоръчваме да използвате овче сирене

2 с.л. зехтин

сол

черен пипер

лют червен пипер

За намазване:

масло

Приготвяне:

Смесете брашното и солта и добавете около 1 непълна ч. чаша хладка вода.

Месете в продължение на 10-15 минути, за да получите еластично тесто.

Завийте тестото с мокра кърпа и го оставете за половин час, за да се отпусне.

През това време можете да приготвите плънката. Измийте спанака и го задушете със зехтина.

Можете да сложите и съвсем малко вода.

Имайте предвид, че спанакът трябва да се задуши, но не и да стане прекалено мек.

Свалете от котлона и отцедете. Добавете всички подправки.

Разделете тестото на 8 топки. Поръсете с малко брашно работния плот и разточете кръгли и тънки кори.

Върху половината от кората сложете спанак и сирене.

Завийте половинката с плънка с непокритата половина.

Притиснете ръба.

Готовите гьозлемета се изпичат в загрят сач или тиган без абсолютно никаква мазнина.

Докато още са горещи, се намазват обилно с разтопено масло.

6 comments

  1. Много добро,ама има точене!Не го умея много,за срам !

  2. С готовите кори " На баба" ,ръчно точени -стават прекрасни гюзлеми. От едната кора се получават 4

  3. В кои магазини се продават? В Плевен съм виждала от тази марка само мляко?!

  4. Кори печени на сач ,каквито и да са,важно е да са по-дебели!

  5. валентина чемширова

    Във всички големи магазини предлагат такова разнообразие на точени кори,че и по-тънките стават само да е хубава плънката!Обезателно накрая да има масълце за намазване!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*