Гьозлеме със спанак – ето как се прави
Както има десетки различни варианти на нашия родопски пататник, така е и с гьозлемето в турската кухня.
В различните части на Турция приготвят гьозлемето по различен начин, като ние ще ви предложим една от най-лесните рецепти.
Ето я:
Продукти за тестото:
2 ч. чаши брашно
1 ч. лъжица сол
хладка вода
Продукти за плънката:
300 гр. спанак – може и пресен, може и замразен
1 ч. чаша натрошено сирене – ние ви препоръчваме да използвате овче сирене
2 с.л. зехтин
сол
черен пипер
лют червен пипер
За намазване:
масло
Приготвяне:
Смесете брашното и солта и добавете около 1 непълна ч. чаша хладка вода.
Месете в продължение на 10-15 минути, за да получите еластично тесто.
Завийте тестото с мокра кърпа и го оставете за половин час, за да се отпусне.
През това време можете да приготвите плънката. Измийте спанака и го задушете със зехтина.
Можете да сложите и съвсем малко вода.
Имайте предвид, че спанакът трябва да се задуши, но не и да стане прекалено мек.
Свалете от котлона и отцедете. Добавете всички подправки.
Разделете тестото на 8 топки. Поръсете с малко брашно работния плот и разточете кръгли и тънки кори.
Върху половината от кората сложете спанак и сирене.
Завийте половинката с плънка с непокритата половина.
Притиснете ръба.
Готовите гьозлемета се изпичат в загрят сач или тиган без абсолютно никаква мазнина.
Докато още са горещи, се намазват обилно с разтопено масло.
Много добро,ама има точене!Не го умея много,за срам !
ок!
С готовите кори " На баба" ,ръчно точени -стават прекрасни гюзлеми. От едната кора се получават 4
В кои магазини се продават? В Плевен съм виждала от тази марка само мляко?!
Кори печени на сач ,каквито и да са,важно е да са по-дебели!
Във всички големи магазини предлагат такова разнообразие на точени кори,че и по-тънките стават само да е хубава плънката!Обезателно накрая да има масълце за намазване!