Home / Любопитно / Изкачване на вулкана Етна – приключение в царството на тишината

Изкачване на вулкана Етна – приключение в царството на тишината

Изкачването по черния корав гръб на вулкана Етна е приключение, което не бива да пропускате.

От подножието, където лежи Катания, започва навлизането в покоите на Етна. Вулканът е бълвал хилядолетия наред черна лава и е издигнал кралството си чак до небесата. С всеки сантиметър нагоре към четирите основни кратера се случва нещо необикновено. Лека-полека шумът на равнината изчезва и тишината се сгъстява като мъглите през ноември. Все по-тихо и все по-студено, нагоре, нагоре, нагоре… Имаш чувството, че си тръгнал на последния си поход да дириш древно огнедишащо чудовище.

Причудливо

Целият пейзаж е толкова причудлив и сюрреалистичен – черната планина, сивото небе и склоновете, посипани сякаш със златен прашец. Това обаче не е благородният метал, а единственият вид трева, който успява да расте върху изсъхналата лава. Дърветата остават някъде назад и от прозорците на автобусите, които стигат до около 2000 метра надморска височина, се вижда само тази почти монохромна картина. От спирката на автобусите тръгва лифт и ако и това не ви стигне, то с джип можете да се качите на почти 3000 метра etnaнадморска височина… до най-високия кратер обаче няма как да стигнете.

Вятър

Най-ниският се нарича Силвестри и обикновено екскурзиите са до него. Ако случайно вятърът не е буреносен и не забива капките дъжд като игли в тялото ви – можете спокойно да се разходите по ръба, да усетите невероятната енергия там. Ако ви стиска, можете да се затичате по полегатата стена на кратера и да се озовете в запечатаното гърло на вулкана, пише в. „Телеграф“.

За да се подготвите за това голямо предизвикателство, си вземете дрехи всякакви – от тениска с къс ръкав, в случай че горе препича, до скиорска екипировка, ако времето е лошо. След това можете или да се сгреете със силен чай в някоя от хижите, или пък да се охладите с вкусен сладолед.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*