Home / Любопитно / Те са любимци на Фортуна и никой не може да ги убие!

Те са любимци на Фортуна и никой не може да ги убие!

За хората, които успяват по удивителен начин да избегнат смъртта, казват, че са омагьосани или „родени в риза“

Най-известната такава личност бил шведският крал Карл XII. Според легендата една магьосница го направила почти безсмъртен. Карл можел да бъде убит само с предмет, който е негова собственост. На 30 ноември 1718 г. е застрелян в слепоочието. Според преданието фаталният куршум, отнел живота на монарха, е направен от копче от мундира на самия крал. Това „копче-куршум“ се пази много години в музея в град Варберг в Западна Швеция.

ФортунаС времето вярата в заклинанията срещу куршуми някак поутихва, но хората, които по щастлива случайност са избегнали гибелта, често биват наричани омагьосани. От известните политици такава репутация има президентът на САЩ Джералд Форд. Само през септември 1975 година срещу него има две покушения и двата пъти по щастливо стечение на обстоятелствата успява да избегне опасността. На 5 септември 1975 г. към него се приближава с пистолет Линет Фром – член на бандата на Чарлз Менсън. Когато служителите по безопасността я залавят, тя в изстъпление повтаря: „Пистолетът засече, засече!“. При огледа откриват, че оръжието е засякло, когато Фром натиснала спусъка.

На 21 септември 1975 г. Сара Джейн Мур – активистка на ляво движение, също се опитва да застреля Форд. Този път пистолетът не подвежда терористката, но миг преди изстрела полицаят Оливър Сипъл я удря по ръката и куршумът ранява с рикошет случаен човек, Форд остава невредим. Джералд Форд умира на 93-годишна възраст и е дълголетник сред американските президенти.

За най-омагьосан от всички политици е смятан безусловно кубинският команданте Фидел Кастро. Той може „да се похвали“ с 637 покушения срещу живота си. Казват, че за опити да бъде ликвидиран Фидел ЦРУ съдба похарчило 120 млн. долара. Какво ли само не предприемат за отстраняването му: снайпери, минирани автомобили, отрова в храната, в пурите, в химикалката и дори замаскирана като морска раковина бомба на мястото, където Фидел практикува гмуркане.

През 1978 г. за два милиона долара е нает камикадзе, който трябва да пикира със самолет с взрив в прозореца на кабинета на Кастро. Нищо не помага: Фидел Кастро отново оцелява, пише вестник „Феномен“.

Но кубинците знаят каква е тайната на неуязвимостта на команданте Фидел. Говори се, че някога върховната жрица на вуду в Хаити му подарила омагьосан амулет с изсушена кръв и смлян език от африкански магьосник, който отблъсква всички беди…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*