Home / Новини / Лични карти и за домашните любимци

Лични карти и за домашните любимци

Глобата за жестокост към животните скача от 500 лв. на 1000 лв.

Предвижда се да се въведат лични карти и за домашните животни. Това нововъведение е залегнало в законопроекта за защита на животните, което се изготвя от Министерския съвет.

Личните карти ще се издават от регионалните инспекции. В документите ще се вписва името на собственика, възрастта на животното, кога е родено и от какъв пол е. Адресът трябва да отговаря на истината и да е действителен. Ако при проверка се окаже, че домашното животно живее на друго място, се предвиждат санкции. Ако животното смени своя собственик, то това задължително трябва да се впише в личната карта.

Собствениците на домашните питомци ще трябва да покажат документ, удостоверяващ откъде са се сдобили с тях. Ще се изискват и разрешителни са отглеждането им.

Глобата за проявена жестокост към животно скача от 500 лв. на 1000 лв. Ако нарушението се повтори, се предвижда и затвор.

Държавата може да конфискува домашния любимец при повторно нарушение или при други съображения, целящи да опазят здравето на хората.

Въпреки регламентираната глоба за агресия към животните, наказани почти няма. Много рядко садистите биват санкционирани, както повелява законът. Новият законопроект цели да намали тези случаи с по-голямата глоба, но дали ще има ефект – няма гаранция.

loading...

One comment

  1. Даниела

    Едното ми куче е прибрано от улицата как да удостоверя че е така и какъв документ ще трябва да представя?!?!?!?!?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*