Home / Цветя / Кога цъфти красивата салвия?

Кога цъфти красивата салвия?

Красивото пламъче, което е известно на специалистите с името салвия, произхожда от Южна Америка, по-точно от Бразилия. Представлява полухраст или тревисто многогодишно растение с височина около 50-70 см, което най-често се отглежда като едногодишно.

Стъблото му е изправено, разклонено, обсипано с гъсти власинки. Листата са яйцевидни с остър връх и сърцевидна основа. Цветовете са събрани в съцветия с дължина 15-30 см, обагрени в тъмночервено.

Салвията цъфти от юли до началото на зимните студове. Сега е времето да си подготвите разсад. Семената се сеят в сандъчета през март, а след като се покажат младите растения, трябва да се пикират на разстояние 3х3 см.

Много известен представител на вида е блестящата салвия. Храстчетата му са с обратно-яйцевидна форма, компактни, гъсто облистени с височина около 20-80 см.

салвия цвете

Красива салвия

Цветовете на блестящата салвия са събрани в гроздовидни съцветия с дължина 14-25 см, обагрени в огненочервено, по-рядко в бяло, розово или виолетово, пише в. „Уикенд“. Растението цъфти обилно от юни до първите есенни замръзвания.

Родината на брашнената салвия е Тексас. Тя е непретенциозно едногодишно растение с изправено стъбло с височина 60-90 см с храстовидна пирамидална форма. Съцветията са събрани на високи цветоносни стъбла с тъмносин до светлосив оттенък. Цветовете са с дължина около 2 см. Венчето е тъмносиньо, рядко бяло, запазващо окраската си и след изсъхване.

Цъфтежът на брашнената салвия е от август до късна есен. При презимуване в светло и прохладно помещение може да зацъфти още през май.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*