Home / Здраве и диети / Какви са основните причини за липсата на менструация?

Какви са основните причини за липсата на менструация?

Причините могат да бъдат най-различни

Съществуват 2 вида аменорея (липса на менструация) – първична и вторична.

Причините при първична аменорея са следните: не е настъпила менструация до 17 години, заради липса на матка и яйчници, инфекции, тумори, преждевременно изпразване на фоликулите и яйцеклетките.

Причините при вторична аменорея са в пъти повече! Те могат да бъдат следните:

– Противозачатъчни – някои жени нямат редовен менструален цикъл, когато приемат противозачатъчни медикаменти. За да се нормализира менструалният цикъл след спирането на прием на противозачатъчни, понякога са необходими от 3 до 6 месеца.

– Бременност – най-естествената причина е по време на бременност менструалният цикъл да спре до момента на lipsa na menstruaciqраждането на бебето.

– По време на кърмене също е възможно менструалният цикъл да изчезне.

– Прием на някои медикаменти може да доведе до спирането му. Най-често това се случва при прием на антипсихотични лекарства, антидепресанти, кортикостероди и химиотерапия.

– Стресът и депресията също способстват за временното изчезване на менструалния цикъл. Възстановяването му е възможно след намаляване на стреса.

– Преждевременен климактериум – климаксът настъпва на възраст около 51 години. Не е изключено това явление да се случи по-рано. В случай че климактериумът е настъпил при жената преди 40, се счита за преждевременен.

– Занижено телесно ниво – един от случаите, който води до липса на менструация. Жени, страдащи от булимия или анорексия, имат нарушен менструален цикъл поради хормонални промени.

– Заболявания – съществуват видове заболявания, които могат да доведат до изменения в менструалния цикъл.

– Интензивни физически упражнения – при прекалено интензивно спортуване съществува риск менструалният цикъл да се изменени или временно да изчезне.

– Тумор на хипофизната жлеза или нарушена функция на щитовидната жлеза – редовната регулация на менструацията се нарушава при повишен пролактин, тъй като наличието на доброкачествен тумор на щитовидната жлеза способства за повишена продуктивност на хормона пролактин.

– Сраствания на матката – получава се понякога след аборт, цезарово сечение, абразио (кюретаж) или отстраняване на миоматозен възел.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*