Спагети Карбонара са, на пръв поглед, втората най-известна рецепта за приготвяне на италианска паста, след Болонезе. Факт е обаче, че когато говорят за тези спагети, повечето хора имат предвид всъщност “някакъв вид паста със сметанов сос”.
И макар тези вариации всъщност да са много вкусни, автентичната рецепта за Карбонара не включва сметана.
Днес ще обясним как може съвсем лесно да приготвиш това вкусно ястие, а също и какво можеш да направиш с останалите белтъци.
Как се приготвят спагети Карбонара?
Необходими продукти:
320 гр спагети
200 гр гуанчале (месо от бузите на прасе)
4 жълтъка
настърган пармезан
сол
черен пипер
Можеш да откриеш продуктите за рецептата сред свежия асортимент в Kaufland. Възможно е да не успееш да откриеш гуанчале или пармезан в момента, в който ти потрябват. В тези случаи е възможно да ги замениш. Вместо гуанчале, можеш да използваш панчета или бекон. На мястото на пармезан, сложи настъргано пекорино романо или грана падано.
Начин на приготвяне:
Първо напълни голяма тенджера до половината с вода и я остави да заври. След това добави морска сол и спагетите към врящата вода и ги сготви “ал денте”. Това означава да дръпнеш тенджерата от огъня в момента, в който все още са леко сурови (сърцевината трябва да бъде хрупкава). Добра индикация колко дълго ще отнеме това, е най-малкото време за варене, указано от производителя върху опаковката на спагетите.
През това време нарежи месото на малки кубчета и го сложи в добре загрят тиган. Намали огъня до средната степен на котлона и разбърквай гуанчалето, докато мазнината започне да се разтапя, а парченцата придобият лек златист загар.
Добави отцедените спагети към гуанчалето, заедно с един черпак от водата, в която са сварени. Разбърквай продуктите в тигана, докато водата се изпари напълно и спагетите се сготвят до желаната степен.
В купичка добави 4 лъжици от настърганото пармиджано към жълтъците и разбъркай добре. Сложи 1-2 супени лъжици от водата, в която са врели спагетите и разбъркай отново. Може да добавиш още няколко лъжици, в случай че предпочиташ спагетите си по-сочни. При тази стъпка е важно “бульонът” от спагетите да е вече леко изстинал, защото е възможно да се пресече яйцето.
След това излей яйчения сос върху пастата с гуанчале и разбъркай добре.
Сложи спагетите в чинии и подправи с черен пипер.
Готово!
Тази рецепта е изключително вкусна.
Един от малките й недостатъци обаче е, че след това се сдобиваме с 4 белтъка, които трябва да оползотворим. Какво ли можеш да направиш с тях?
Целувки
Необходими продукти:
4 белтъка
250 г пудра захар
1/2 ч.л. есенция от ванилия (или 1 ванилия на прах)
Начин на приготвяне
За да станат целувките идеални, е важно белтъците да са добре охладени. Добави ги в идеално суха дълбока купа, заедно със захарта и ванилията и започни да разбиваш на най-ниската степен на миксера.
След като се получи хомогенна смес, увеличи миксера на най-високата степен и продължи да разбиваш, докато белтъците станат на сняг и започнат да остават “хълмчета” в сместа. Лесен начин да провериш дали сместа е готова за оформяне, е да обърнеш купата с дъното нагоре. Съдържанието трябва да остане на дъното.
Застели тава с хартия за печене и оформи целувките. За целта можеш да използваш шприц, пош с накрайник или да слагаш по малко смес на малки разстояния с помощта на две чаени лъжици (или супени – ако искаш големи целувки).
Много е важно да оставиш достатъчно разстояние между целувките в тавата – около 1-2 сантиметра. Те ще се надуят по време на печенето и ако са твърде близко една до друга, е възможно да залепнат.
Целувките се пекат по средата в предварително загрята на 100°C фурна, в продължение на 1 час. Не е препоръчително да използваш вентилатор – обикновената функция за печене с горен и долен реотан е подходяща за целта.
Това е! Не забравяй да охладиш добре целувките, преди да ги отлепиш от хартията за печене, за да изглеждат перфектно.
Някои други страхотни рецепти, в които можеш да употребиш белтъците, включват домашни ореховки и айсинг за курабийки или меденки. Ако пък не обичаш сладкиши, добави ги към домашна китайска лютиво-кисела супа.
Карбонара е любимата ми вариация на паста. Със сигурност ще опитам да я направя у дома по тази рецепта, звучи ми доста по-лесна от други, на които съм попадала преди. Не се бях сещала за варианта с целувките, така че съм признателна за добрата идея.