Home / Любопитно / Как Европа ще посрещне 2015 година?

Как Европа ще посрещне 2015 година?

Нова година е символ на блясък, шум, веселие, ентусиазъм, нови приятелства, нови изживявания и лудост. Една малка лудница от хора, ядене, пиене, музика, танци и изненади.

Когато посрещаш новите 12 месеца извън родината, всичко това се умножава по 10 и всяко усещане е по-силно, а всяка светлинка ни се струва по-уникална от всички други, които сме виждали някога, пише в. „Телеграф“.

Класика

Абсолютната класика в посрещането на Нова година е романтичният Париж. Празненствата на открито са концентрирани на небезизвестната улица Шан-з-Елизе. Хората обикновено се събират около 9 ч вечерта и се опитват да си намерят някое останало свободно местенце в кафенетата и ресторантите. Улицата е най-предпочитаното място, тъй като открива перфектна гледка към зашеметяващата Айфелова кула. Това е и разковничето на уникалното преживяване на празника във френската столица. Тук от няколко години са отказали фойерверките и са ги заменили със зашеметяващо светлинно шоу, в което е включена и Айфеловата кула. Организаторите гарантират, че танцът на лазерите и светлините по нищо не отстъпва на букета от фойерверки, и приканват всички да се уверят в този факт сами. nova godinaСлед Шан-з-Елизе посетители и местни обикновено се насочват към артистичния квартал на Париж – Монмартър. Там се оказва, че има най-много заведения, клубове и кафенета, които разливат шампанско до зори и са готови да направят още малко място за новодошлите.

Бъркане

И докато в Париж се наслаждават на осветената Айфелова кула, в Рим бъркат типични италиански манджи на самия площад. Причината е, че освен че посрещат Нова година, италианците честват и деня на свети Силвестър, поради което празненствата са наистина впечатляващи. Майсторите готвачи и дегустаторите направо могат да се отправят към площада „Св. Петър“, където освен манджа и препечени филийки ще има и музика на живо. Повечето празненства в новогодишната нощ обаче са концентрирани на Пиаца дел Пополо. Там са събрани няколко сцени, от които се носи различна музика – от рок до типична италианска. Там е и мястото, откъдето в полунощ изхвърчат стотици разноцветни букети с фойерверки. Дори и да не сте стигнали до площада, няма защо да се притеснявате – зарята осветява всяка една забележителност на Рим. Колизеумът, стълбите, Пиаца Навона и всички останали невероятни места се обагрят в цветовете на дъгата и позволяват на всеки да мечтае отвъд възможното още в първите секунди на новата година. Всъщност в центъра на празника е и самият Колизеум, където от 10 вечерта на 31 декември ще има специални представления с жива музика. От тук също ще се изстрелват специални фойерверки, за да е сигурно, че небето над Рим ще е всичко друго, но не и синьо.

Купон2015 godina

Сред всички европейски столици може би Рим е с най-силната заря, Париж с най-впечатляващото светлинно шоу, но никой не може да бие Берлин по места за купонясване. Класически купон – силна музика и безкрайни танци. Основното място на партито е между Колоната на победата и Бранденбургската врата. Именно там се заражда и най-големият новогодишен Open Air, към който се стичат милиони хора от цял свят всяка година. Тази година партито ще е по-голямо отвсякога, като посетителите ще се сблъскат с безкрайни километри със сцени, музика, танци, щандове с храна от цял свят, както и палатки, в които ще се правят татуси, ще се свири на различни инструменти и прочее. Очертава се като един голям берлински фестивал на новата година, украсен с всякакви светлинни и лазерни шоута, както и впечатляваща заря. Ако не сте по големите тълпи и бутането по площадите, то двата квартала на Берлин Фридрихсхайн и Кройцберг предлагат отлична гледка към целия град и неустоимото представление с фойерверки.

Желано

Една от най-желаните дестинации за Нова година се оказва Лондон. Миналата година е имало над 500 000 души само на Soth Bank, откъдето се пускат фойерверките. Тъй като мястото съвсем не предполага подобно скупчване на хора, тази година организаторите са решили, че мероприятието ще се заплаща, а местата са ограничени – едва 100 000. Логично вече всички билети от 10 паунда са разграбени и повече никой няма да е допускан дори в околностите на мястото. Тази година зарята няма да се прожектира и на Трафалгар скуеър, както минали години, предупреждават организаторите. За онези, които са успели да си грабнат билет за пословичната лондонска заря, пък е добре да знаят, че транспорт ще има цяла нощ, като след 23,45 до 4,30 ч ще е безплатен.

Семейно

Сигурно много от вас са решили да си подарят и пътешествие до вълшебната Барселона за празника. Освен ако нямате приятели в града или не смятате да си наемете апартамент, може би това не е най-удачната дестинация за точно този празник. Тук площадите нямат програма, а по време на сравнително скромната заря хората излизат на пазарската улица „Ла Рамбла“ и се поздравяват. Тук са важни традициите и дори в организираните хотелски вечери се открояват неща като „Ястие от 12 гроздови плода“. Идеята на тази традиция е, че се изяжда по едно грозде за всеки час от деня и за всеки един от месеците, което носи късмет през годината. Разбира се, след голямата семейна вечеря барселонците нападат нощните клубове и там се танцува и пие шампанско, докато хората ги държат краката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*