Home / Хоби / Как да се грижим за далията през студените месеци?

Как да се грижим за далията през студените месеци?

C приближаването на студовете е важно да се вслушваме в синоптичните прогнози. Веднага щом се съобщи за минусови температури, клубените трябва да се извадят от земята.

Дори ако надземните части на гергината (далията) са засегнати от рязко застудяване, растенията трябва да се изкопаят, стъблата да се изрежат на 30-40 см височина и да се оставят да просъхнат в парник или мазе.

След един ден клубените се освобождават от по-голямата част от стъблените части и се почистват от тънките коренчета, като се подготвят по този начин за зимуване.

Почистват се също така от пръст и повредени части.

Опитните цветари връзват на останалата част от стъблото бележка с вида и сорта на гергината, за да знаят напролет какви композиции ще си направят на двора, пише в. „Уикенд“.

Далия

Далия

За да се запазят добре през зимата, клубените се подреждат в сандъчета, чиито дъна се покриват със сух пясък с дебелина 3-4 см. Върху него се нарежда първият ред клубени, които също се покриват с пясък, и отново се слагат клубени. Важно е да не се остават празнини и пясъкът да е запълнил всички пространства.

gergina

Сандъчето се увива в хартия или сух чувал и се прибира в помещение, където температурата трябва да варира между 1 и 8 градуса. Температурният режим, при който се съхраняват далиите, е напълно идентичен с този за картофите, затова може да ги държите на едно и също място.

griji za daliyata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*