Home / Любопитно / Как да превърнем скучната тераса в красиво кътче за релакс?

Как да превърнем скучната тераса в красиво кътче за релакс?

Топли вечери, чисто небе, обсипано със звезди, лек ветрец и шумът на водата. Не, вие не сте на морето, а сте у дома в своето ново кътче за почивка и релакс – терасата.

Няма нищо по-хубаво от лятната отпуска, която да прекараме някъде далеч от шума и скучното ежедневие. За съжаление обаче през по-голямата част от лятото ни се налага да работим и да вършим обичайните си задължения. Това, което може да повдигне най-добре настроението ни в тези дни, е малко лично време и пространство. Място, на което да се отпуснем, да отпочинем и да си помечтаем. Затваряме очи и се пренасяме в рая. Това място може да бъде вашият скромен и скучен балкон, пише в. „Телеграф“.

Признайте си честно, какво е приложението на терасата ви в момента? Обичайните варианти не са никак много – място за готвене, място за простиране, място, на което държим кашони и щайги, заблуждавайки се, че някога ще ни потрябват. Дори не подозирате какво съкровище е балконът. Стъпка номер едно – изхвърлете всичко ненужно. Стъпка номер две – почистете го от прах и паяжини. Стъпка номер три – измийте прозорците си. А сега е време за пазар. Пригответе не повече от 500 лв., и то в случай че държите да го направите наистина луксозно. Иначе и 300 лв. са напълно достатъчни. Първо се

Красива тераса

Красива тераса

погрижете за основните неща – подът, стените, тавана и осветлението.

Най-добрият избор е да си вземете изкуствена трева. Това е и най-голямото ви перо по превръщането на терасата в кътче за релакс. На повечето места тревните килими започват от около 5 лв. на квадрат и достигат до 32 лв. на квадрат. В летните месеци обаче често има и промоции. С тях за средно голям балкон подовата постеля ще ви излезе около 200 лв. Мерите, плащате, поставяте и сте с единия крак в рая. След това зарежете скучното бяло и боядисайте стените на терасата в нещо наистина свежо. Наситено жълтото е един чудесен избор. Ако можете да рисувате или имате приятел, който умее, направете тавана си син, покрит с бели облаци и поставете подходящо осветление, което да замести слънцето. Скупчени на едно място лунички или някой кръгъл, прилепнал към тавана полилей ще свършат идеална работа. Латексът и осветлението ще ви струват около 100-150 лв., ако не се изхвърляте.

Важни детайли

Сега вашият рай е почти готов. Липсват само някои дребни детайли, които да го превърнат в истинско кътче за релакс. Изберете си удобно меко кресло, люлеещ се стол или шезлонг, който да пасва на невероятното местенце, което си създадохте.

Магазините в момента предлагат чудесни намаления на градински мебели, така че за около 40 лв. можете да се сдобиете с идеалното балконско обзавеждане. Вземете си и една от онези симпатични дървени масички, които се продават за закуска в леглото, но никой не използва по предназначение. На промоция можете да намерите такава за около 20 лв. Върху нея поставете ваза с цветя, любимите си книги или пък термос с кафе и студен фреш.

Последното, което ви е необходимо, е шумът на водата. Него ще си доставите с декоративно фонтанче. Разнообразието е огромно, а цените започват от 15 лв. и достигат до 140 лв. според големината, наличието на осветление и материалите.

А сега напълнете си съвсем безплатно един леген с вода, седнете в удобното си меко кресло, потопете краката си и затворете очи. Добре дошли в рая!

Ако пък сте от онези късметлии, които разполагат с повече място на терасата си, можете да помислите за варианта да я превърнете в детска площадка.

Лятото е любимият сезон за малчуганите, но горещините са опасни и затова доста често им се налага да си стоят у дома. Това е истинско наказание за хлапетата, които имат нужда да изразходват енергия на люлките и пързалките. В случай че имате достатъчно пространство, можете да им осигурите това и то отново изгодно.

На намаление в големите детски магазини можете да намерите минипързалки на цена от 50 до 150 лв. Друга промоция, на която си струва да обърнете внимание, е тази на малките басейни. Цената им започва от 10 лв. и нараства в зависимост от големината и капацитета.

Други чудесни допълнения за големи пространства са къщичките и батутите. Техните цени обаче започват от 200 лв. нагоре. Люлките са далеч по-евтини – 15-20 лв. Закачвате я на тавана и се наслаждавате на спокойствието, което доволното дете ще ви осигури.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*