Различните зеленчуци се измиват по различен начин
Трябва да измиете старателно всички зеленчуци преди консумация, особено ако ги ядете необелени.
Даваме ви няколко ценни идеи за лесно и качествено почистване:
Гладки зеленчуци
В тази група попадат тиквичките, доматите, патладжаните и пиперките.
Трябва да ги изплакнете с течаща студена вода и да разтъркате повърхността, за да се отстранят мръсотията и химикалите, с които са третирани.
Задължително е винаги да ги почиствате основно, без значение колко чисти изглеждат.
Зеленолистни зеленчуци
Накиснете ги за около половин час в мивка, пълна със студена вода, след което изплакнете листата няколко пъти.
Извадете ги и оставете водата да се оттече. Прегледайте ги внимателно и ако забележите мръсотия по тях, повторете процедурата.
Гъби
За гъбите е препоръчително да използвате четка с не много твърди косми.
Налейте малко студена вода в голям съд, сложете 2-3 супени лъжичи брашно, разбъркайте и изтъркайте всяка гъба поотделно.
Кореноподобни зеленчуци
Тук попадат картофите и морковите.
За да се почистят идеално, трябва да ги изтъркате внимателно с четка за зеленчуци.
Отрежете мухлясалите и загнили части от зеленчука, ако има такива.
Снимка: Pixabay.com