Home / Здраве и диети / Жестоката истина за „Пепси“! Няма да повярвате какво слагат в напитката!

Жестоката истина за „Пепси“! Няма да повярвате какво слагат в напитката!

Гигантът „Пепси“ от няколко години усилено работи с биохимичната компания „Сеномикс“.  Не се заблуждавайте обаче от названието „биохимична компания”. В случая те носят съвсем друг нюанс.

Най-известният продукт на тази компания е вкусов модификатор, наречен Sweetmyx. Това обаче не е подсладител. Въпросната субстанция няма никакъв вкус. Задачата й е съвсем друга – тя блокира действието на някои от вкусовите рецептори по езика, например тези за кисело и горчиво, а изостря драстично действието на други – да кажем, за сладко. По този начин до мозъка достига крайно изкривена информация, че продуктът е невероятно сладък, вкусен и въобще какъвто трябва да бъде. Самата компания се хвали, че са разработили хиляди такива „вкусове”. Например има субстанция, имитираща действието на натриевия глутамат. Твърди се, че употребата на такъв „подсладител’’ позволява да се намали чувствително употребата на захар в продуктите. Разбира се, от това печелят единствено мегакорпорациите, но не и редовният консуматор.

„Пепси“ май стигна най-далеч. Компанията явно се готви да печели от канибализъм, или поне така се е сторило на интернет потребителите, добрали се до оскъдна, но много странна информация. При експерименти за подобряване на вкусовите качества на „Pepsi Next” са използвани материали…от абортирани човешки зародиши. Естествено, „Пепси” твърди, че в крайния продукт не се използват такива чудатости. На всичкото отгоре администрацията на президента Обама отсече, че споразумението на „ПепсиКо” с базираната в Сан Диего, Калифорния, компания „Сеномикс”, която pepsiпроизвежда овкусителни химикали с помощта на човешки ембрионални бъбречни тъкани, представлява просто „обикновени бизнес операции.”

Чрез използването на информация от генома на човека „Сеномикс” са идентифицирали стотици вкусови рецептори. В момента компанията притежава над 100 патента за своите открития. „Сеномикс” използва клетки от бъбреците на мъртви ембриони (НЕК 293 – НЕК е съкращение от човешки ембрионални бъбречни клетки) в разработката на своите овкусители. Звучи зловещо и абсурдно! Доскоро смятахме, че никой не може да измести компанията „Монсанто“ от първото място в класацията за най-омразните корпорации, но на хоризонта се е появил нов играч. Някои от акционерите на „Пепси” се ужасиха от намерението на висшия мениджмънт да използва останки от човешки същества и в специална резолюция го обявиха за неприемливо. При това подчертаха, че това се отнася както за частни, така и за съвместни научноизследователски дейности. Освен това акционерите подчертаха, че „корпоративната политика на компанията в рамките на спазването на човешките права и етика леко е преминала границите.”

Най-ненормалното в цялата тази ситуация е, че тези нови субстанции, разработени с помощта на генното инженерство, се третират наравно с ароматите и другите вещества, за които не се изисква да бъдат изписани върху етикетите. Така и на козметичните компании е позволено да не споменават ароматните си компоненти, уж заради опазване тайната на патентите. В действителност ароматите се считат за най-отровните съставки на всеки козметичен продукт. Но това е друга тема.

Още по-ужасното е, че тихомълком преди време властите в Брюксел за нула време са оценили като безопасни и годни за употреба в Европа (тоест и в България) част от тези генетични чудовища. Става въпрос за 4 от вкусовите и един от ароматните модификатори – с кодово наименование S2382. Тяхната употреба е напълно законна от края на април 2013 г. Може би вече пиете „Пепси”, „подсладено” с някоя подобна субстанция. Впрочем клиенти на „Сеномикс”, списъкът на които мистериозно изчезна от сайта на фирмата, са най-големите световни корпорации в хранителната индустрия „Пепси”, „Нестле“, „Fritolay”, „Крафт”, „Тропикана”, „Quaker”, „Solae” и десетки други. Това вече навява мисълта, че тези химикали ще бъдат използвани или вече са забъркани в най-различни храни – от замразените до сосовете, сухите супи, закуските и разбира се, безалкохолните напитки. Ще кажете – има ли доказателства. Ясно е като бял ден, че едва ли някой ще си признае.

„Сеномикс” вече предсказаха бляскаво бъдеще на химикала заместник на натриевия глутамат Savorymyx UM80. Тези прогнози на компанията производител показват, че той не само е влязъл в употреба, но е подсигурено и подобаващото му потребление.

Преди време „Сеномикс” разпространи и лъжливо съобщение, че нейният вкусов модификатор Sweetmix (с кодово наименование S617) е получил квалификация „безопасен“ от FDA – американската служба за храни и лекарства. Този държавен орган обаче не извършва никакви тестове за безопасност на храните и лекарствата. Необходимо е проверката да бъде извършена от самата компания производител.

Тази абсурдна ситуация е обичайна практика отвъд океана. В Европа обаче положението е друго – никоя добавка не може да бъде пусната в употреба преди европейските органи по безопасност да се произнесат. В цитирания случай все пак се наложи FDA да опровергае „своята” безопасна квалификация. След това на сайта на „Сеномикс” съобщението беше коригирано – написаха, че проверката била „извършена от трета страна”, пише в. „Уикенд“.

Нормално процедурата по разработване на всяко едно лекарство да отнема минимум 10 години – от идеята до окончателните тестове. Как подобен химикал, който заблуждава мозъка, че приемаме определено хранително вещество, каквото очевидно няма или е в съвсем други количества, е одобрен за толкова кратко време – не е ясно. Както не е ясно и защо толкова бързо изчезват от интернет страниците, в които се появява информация за въпросната биотехнологична компания, съвсем различна от тази в официалните им изявления. А може би теориите на конспирацията не са само теории!?

Източник: в. „Уикенд“

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*