Ислим кебап или „кюфте в патладжан“ – ето как се приготвя
Ако сте били на екскурзия в съседна Турция, може би сте пробвали Ислим кебап.
Дори и да не сте, няма проблем – пред вас е оригиналната рецепта за тази вкусотия!
Ето от какви продукти имате нужда, за да си приготвите Ислим кебап:
1 кг и 500 г дълги патладжани
500 г кайма
1 яйце
1 филия хляб
1 глава кромид
2-3 скилидки чесън
сол и млян черен пипер на вкус
4-5 с. л. олио
3-4 дребни домата
4-5 зелени чушки
За соса:
2-3 домата
2 с. л. олио
1/2 ч. ч. вода
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Нарежете патладжаните по дължина на тънки ленти.
Сложете ги в подсолена вода, за да изтече горчивата течност.
2. В купа смесете каймата, яйцето, запечения и смлян на трохи хляб, ситно нарязаните кромид и чесън и овкусете сместа със сол и пипер.
3. Оформете малки кюфтенца и ги изпържете или изпечете във фурна.
Запържете отредените и подсушени ленти патладжан в олиото, докато омекнат.
4. В дълбока чашка сложете на кръст по 2 ленти патладжани, а в средата разположете по 1 кюфте.
Обърнете чашката върху намаслена тава.
Продължете така с останалите ленти патладжан и кюфтенца.
5. Върху всеки от получените кебапи сложете по резен домат и чушка и закрепете с клечка за зъби.
Изпечете във фурна, загрята до 200 градуса.
6. Пригответе доматения сос от настърганите и запържени в олиото домати, водата и солта.
Извадете кебапа от фурната и полейте всяка порция с доматения сос.
Снимка: Youtube
Във видеото можете да видите как се оформя Ислим кебап.