Home / Любопитно / Имало ли е наистина вампири в Европа?

Имало ли е наистина вампири в Европа?

Митовете за вампири са разпространени по целия свят

Брад Пит вампирСъвременната наука разглежда тези историите за вампири като фолклор, но въпреки това постоянно са откривани доказателства, че нашите предци са ги възприемали сериозно. В последните десетилетия се намират все повече средновековни погребения, показващи цялата жестокост, с която са се отнасяли с телата на покойните, което често съвпада с народните методи за предотвратяване на излизането на вампира от гроба. Такива гробове са били открити не само в историческата родина на вампирите, в Източна Европа или на Балканите, но и в Западна Европа.

При разкопки на общ гроб във Венеция археолози открили женски скелет с тухла в устата. Според изследователите съседите на починалата подозирали, че тя е вампир. Скелетът бил открит в средновековно погребение на жертви на чумата.

Изследователят Матео Борини от Университета във Флоренция свързва находката с народното поверие, че вампирите разпространяват болестта, когато дъвчат собствения си саван. Тухлата се слагала, за да им попречи. Борини смята, че откритият от неговата група скелет може би е първата находка от този вид, която ще бъде изучена от криминалистите. Неговият американски колега Пир Мур-Дженсън твърди, че е намирал подобни скелети в Полша и при цялата значимост на находката, твърдението, че това е първият скелет на вампир, е смехотворно.

Освен поставянето на твърд предмет в устата или под брадичката на заподозрения във вампиризъм през Средновековието били разпространени и други предохранителни мерки: пробиване на тялото или сърцето на покойника, поставянето на сърп на врата му или погребването му с лицето надолу, пише вестник „Феномен“.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*