Home / Рецепти / Домашна майонеза без яйца за 5 минути

Домашна майонеза без яйца за 5 минути

Пригответе тази лесна, евтина и изпробвана рецепта и зарадвайте семейството и близките си с нещо леко и вкусно за хапване

домашна майонеза

Вкусна домашна майонеза

За 500 мл майонеза са ви необходими:

150 мл прясно мляко
300 мл растително масло
1 супена лъжица горчица
2-3 супени лъжици лимонов сок
1 равна ч. л. сол (или на вкус)

Начин на приготвяне:

Млякото и растителното масло трябва да бъдат със стайна температура!

Изсипете млякото и маслото в чаша за разбиване.

Разбивайте сместа за около 2-3 минути при много висока скорост.

Добавете солта, лимоновия сок (можете и оцет вместо лимон, но лимонът е за предпочитане), горчица и т.н., опитайте на вкус и отново започнете да разбивате.

Не след дълго ще получите 0.5 литра вкусна, здравословна, домашно приготвена, безвредна, лека и питателна майонеза!

Тя може да се съхранява в хладилник до 10 дни.

Няколко важни съвета:

– Растителното масло трябва да бъде неутрално на вкус, но можете да използвате и зехтин, ако искате.

– Горчицата трябва да е лека и без горчивина, да не е много тръпчива.

loading...

5 comments

  1. Стефан Марков

    Абе незнам защо решихте, че 300 грама мазнина е здравословно, ама щом така смятате 😀

  2. две чашки олио и една чашка прясно мляко.сол една щипка и лимонена киселина на вкус.Разбива се с пасатора докато се сгъсти

  3. Аз съм си правила с яйца,домашна майонеза- едно време,когато бяха живи родителите на съпруга ми и имахме пресни яйца от селото им.Не помня колко яйца се слагаха-дали 2-3-но помня,че всичко-яйца,олио,сол,лимонтозу-се слагаха в един буркан от компот.Аз имам пасатор към миксера и го правех с него.С бъркалките не става.Сместа е до половината на компотения буркан.Пускаш пасатора и разбиваш.Получавасе наистина за 5 минути-и си е майонеза.

    • „С бъркалките не става.“

      Смея да твърдя, че с телта за разбиване, която обикновено върви с пасатора, става отлична яйчена майонеза. Но първо се разбиват яйцата, а олиото се добавя на тънка струйка до готовност (отнема около минута).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*