Пригответе тази лесна, евтина и изпробвана рецепта и зарадвайте семейството и близките си с нещо леко и вкусно за хапване
За 500 мл майонеза са ви необходими:
150 мл прясно мляко
300 мл растително масло
1 супена лъжица горчица
2-3 супени лъжици лимонов сок
1 равна ч. л. сол (или на вкус)
Начин на приготвяне:
Млякото и растителното масло трябва да бъдат със стайна температура!
Изсипете млякото и маслото в чаша за разбиване.
Разбивайте сместа за около 2-3 минути при много висока скорост.
Добавете солта, лимоновия сок (можете и оцет вместо лимон, но лимонът е за предпочитане), горчица и т.н., опитайте на вкус и отново започнете да разбивате.
Не след дълго ще получите 0.5 литра вкусна, здравословна, домашно приготвена, безвредна, лека и питателна майонеза!
Тя може да се съхранява в хладилник до 10 дни.
Няколко важни съвета:
– Растителното масло трябва да бъде неутрално на вкус, но можете да използвате и зехтин, ако искате.
– Горчицата трябва да е лека и без горчивина, да не е много тръпчива.
nishto ne stana
Абе незнам защо решихте, че 300 грама мазнина е здравословно, ама щом така смятате 😀
две чашки олио и една чашка прясно мляко.сол една щипка и лимонена киселина на вкус.Разбива се с пасатора докато се сгъсти
Аз съм си правила с яйца,домашна майонеза- едно време,когато бяха живи родителите на съпруга ми и имахме пресни яйца от селото им.Не помня колко яйца се слагаха-дали 2-3-но помня,че всичко-яйца,олио,сол,лимонтозу-се слагаха в един буркан от компот.Аз имам пасатор към миксера и го правех с него.С бъркалките не става.Сместа е до половината на компотения буркан.Пускаш пасатора и разбиваш.Получавасе наистина за 5 минути-и си е майонеза.
„С бъркалките не става.“
Смея да твърдя, че с телта за разбиване, която обикновено върви с пасатора, става отлична яйчена майонеза. Но първо се разбиват яйцата, а олиото се добавя на тънка струйка до готовност (отнема около минута).