Северната диета е идеална за тези, които искат да свалят килограми, но да е здравословно
Нейни създатели са група скандинавски учени от университета в Lund в Швеция.
Философията на режима се основава на хапването на повече пресни плодове, зеленчуци и морски риби. Това реално е традиционният начин на ядене в повечето скандинавски страни — Норвегия, Швеция и Дания.
Затова и диетолозите съчетават основни правила в скандинавската кухня, за да изготвят балансирана и лесна за спазване диета.
Хранителният им план е базиран и на проведено изследване, в което установяват, че северната диета подобрява нивата на холестерола и регулира кръвното. Така че с един куршум отстрелваш две цели – хем слабееш, хем се грижиш за здравето си, пише в. „Телеграф“.
Мазнини
Да ядеш като древните викинги днес не е никак трудно. Само трябва да спазваш няколко прости правила. Широко застъпена е рибата, особено мазните морски видове, които са богати на омега-3 мазнини. Червеното месо не бива да се консумира често, най-много три пъти седмично.
Най-важното е да е с много добро качество и по възможност от диви, естествено гледани животни – зайци, елени, сърни. Пак в менюто на викингите влизат и т.нар. горски плодове – боровинки, къпини, малини, богати на антиоксиданти.
Важен за диетата е и ръженият хляб, който северните народи почитат много. Този тип зърнени изделия съдържа три пъти повече фибри от останалите, богат е на магнезий, витамин Б, цинк и желязо и накратко казано – супер здравословен.
Картофи
Пак в традицията на скандинавската кухня са картофите и повечето кореноплодни растения – моркови, пащърнак, артишок, хрян. Останалите зеленчуци, които растат над земята, също може да хапвате спокойно – всички видове зелеви – карфиол, броколи, зеле, брюкселско зеле.
Полезни са аспержи, тиквички, патладжан, маслини, спанак, гъби, краставици, марули, авокадо, лук, чушки, домати. Маслото, което ползват северняците и което е толерирано в диетата, е рапицата. Трябва да внимавате да е качествено. За приемливи варианти се смятат също и зехтинът екстра върджин и качественото слънчогледово масло.
Млечните продукти също са включени, само че за предпочитане е да са пълномаслени. Във нискомаслените и средномаслените се съдържа твърде млечна захар.
Същото важи и за маслото и сметаната.
Основни правила:
– Яжте повече плодове и зеленчуци, бобови растения, картофи, билки.
– Наблягайте на пълнозърнест хляб – ръжен, овес или лимец.
– Месото може да е в малки порции, но задължително от високо качество.
– Яжте повече органична храна.
– Стремете се да избирате според сезона.
– Приготвяйте ястията вкъщи.
– Избягвайте консерванти и изкуствени добавки.
– Най-добре е да избирате от рибите сьомга, херинга и скумрия.
– Забранено е да консумирате захар, газирани напитки.
– Избягвайте изделията от бял хляб и сладкишите, сладоледа.
Ден 1
Закуска
Овесена каша с няколко малини
Междинна закуска
Филия ръжен хляб, намазана със сирене фета
Обяд
Запечени картофи с лук
Зелена салата
Междинна закуска
Ябълка
Вечеря
Печено пилешко
Салата моркови
Късно похапване
Мляко с боровинки
Ден 2
Закуска
Филия ръжен хляб и парче сирене
Междинна закуска
2 моркова и няколко пресни бадема
Обяд
Филия ръжен хляб с херинга
Междинна закуска
Шепа малини
Вечеря
Запечен кафяв ориз с гъби
Салата краставици
Късно похапване
Сорбе с боровинки и лайм
Ден 3
Закуска
Бъркани яйца с гарнитура чери домати
Междинна закуска
Филия ръжен хляб с парче сирене
Обяд
Пушена херинга с картофи
Салата краставици
Междинна закуска
Круша
Вечеря
Печено заешко и салата моркови
Късно похапване
2 парченца черен шоколад
Ден 4
Закуска
Овесени ядки с шепа стафиди
Междинна закуска
Чаша кисело мляко
Обяд
Супа морска риба
Салата домати и краставици
Междинна закуска
Шепа малини
Вечеря
Постно зеле с ориз
Късно похапване
Банан
Ден 5
Закуска
Филия ръжен хляб, намазана с авокадо
Междинна закуска
Шепа сурови орехи
Обяд
Постен боб
Салата краставици
Филия ръжен хляб
Междинна закуска
Боровинки
Вечеря
Печена сьомга
Зелена салата
Късно похапване
Чаша кисело мляко
Снимка: Pixabay.com