Home / Здраве и диети / Безалкохолните съсипват психиката

Безалкохолните съсипват психиката

Газираните напитки нанасят сериозни поражения на здравето

Две кутийки газирани напитки на ден доказано влошават здравето, потвърдиха учени.

През летните месеци много хора посягат ежедневно към студените безалкохолни напитки, за да утолят жаждата си. Така несъзнателно любителите на тези напитки се сдобиват с висок холестерол, проблеми с теглото, сърдечно-съдови заболявания и висока кръвна захар. Диабетът често “напада” почитателите на газираните напитки.

Изследване на американски учени показва, че само след няколко седмици на умерена консумация на газирани напитки се увеличава вероятността от заболявания на сърцето, диабет и високо кръвно налягане.

В проведеното изследване са взели участие 29 доброволци на възраст от 20 до 50 години. Резултатите от проведените наблюдения потвърдили тезата, че безалкохолните напитки съсипват здравето. Те разграждат холестерола на по-малки частици и така водят до сърдечно-съдови заболявания.

От агенцията по безопасност на храните започнаха масирани проверки на предприятията за производство на безалкохолни напитки. Ще бъдат проверявани и различните видове сокове и плодови напитки. Оказва се, че много от етикетите на въпросните напитки не отговарят на изискванията. Част от данните липсват или не са изчерпателни. Не е достатъчно да бъдат споменати вредните добавки само с техните Е-номера. Пред номера трябва да бъде изписана категорията им. Все още голяма част от потребителите не са наясно какво точно означават тези номера – Е 951, Е 102 и т.н.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*