Home / Рецепти / Басбуса, арабски сиропиран сладкиш – ето как се приготвя

Басбуса, арабски сиропиран сладкиш – ето как се приготвя

Продукти:

2 ч.ч. брашно
1 бр. бакпулвер
2 ч.ч. захар (кристална)
2 яйца (средни по големина)

Арабско реване - голяма вкусотия

Арабско реване – голяма вкусотия

2 ч.ч. кис. мляко
2 ч.ч. грис
4 бр. ванилии
200 гр. кокосови стърготини
кедрови ядки (придават уникален вкус и вид на десерта)

За сиропа:

3 ч.ч. вода
1 лимон (ще ни трябва само сокът му)
600 гр. захар
2 ч.л. розова вода

Приготвяне на вкусния сладкиш: 

Първо хубаво разбивам яйцата с кис. мляко, захарта, ванилиите, брашното (предварително смесено с бакпулвера), гриса и кокосовите стърготини.

Изсипвам готовото тесто в голяма тава, в която задължително предварително се слага хартия за печене. Пека сладкиша във фурна на 180 градуса.

За сиропа:

Наливам нужното количество вода в тенджера.

Слагам и другите съставки, но без розовата вода. Разбърквам.

Оставям течността на котлона за 10-ина минути, след което я махам и добавям розовата вода, бъркайки старателно.

Заливам арабското реване с горещ сироп.

За по-хубав вкус и вид украсявам с кедрови ядки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*