Home / Здраве и диети / Български лекар вдигна на крака парализиран пациент от Полша

Български лекар вдигна на крака парализиран пациент от Полша

Д-р Павел Табаков вдигна на крака парализиран пациент

През годините на прехода хиляди талантливи млади българи напуснаха родината си. Един от тях – д-р Павел Табаков, тези дни стана световна знаменитост, след като стана ясно, че с уникална операция е помогнал на парализиран да проходи. Този научен подвиг британската преса сравни с чудото, извършено от Исус. Според много експерти е достоен за Нобелова награда за медицина.

Нож в гърба

За човек, който е постигнал нещо чутовно, и то още в началото на професионалната си кариера, д-р Табаков е невероятно скромен, пише в. „Телеграф“.

В малкото си публични изявления той почти не говори за себе си, а само за приложения от него метод за лечение на парализата, както и за усилията, които е положил за възстановяването си неговият пациент – 40-годишният бивш пожарникар Дариуш (Дарек) Фидика от Вроцлав.

Гръбначният мозък на Дарек е бил прекъснат през 2010 г. при удар с нож в гърба, който му нанесъл ревнивият бивш съпруг на приятелката му. Както разказа бившият пожарникар на пресконференция във Вроцлав, той смятал, че никога няма да може да ходи отново. Когато обаче посетил д-р Табаков за първи път, косата му се изправила, защото неврохирургът му вдъхнал нова надежда.

Операция

Преди да изпробва терапията си, младият лекар подложил Дарек на няколкомесечна изтощителна рехабилитация, за да се увери, че няма шанс за случайно възвръщане на функциите на скованата долна половина от тялото му.

български лекар

Българският лекар Павел Табаков

Едва след това през декември 2012 г. д-р Табаков направил сложната и рискована операция.

Той взел от мозъка на Дарек глиални клетки, които контролират обонянието и имат голям регенеративен потенциал.

След това той присадил тези клетки в гръбначния мозък на пациента, за да се възстановят нервните влакна.

Четири месеца по-късно Дарек започнал да чувства отново мускулите на левия си крак и това му дало куража да продължи с мъчителната физиотерапия пет часа на ден, пет дена в седмицата, в продължение на три години.

Сега той отново може да ходи, макар и с проходилка, и дори да кара кола. Дарек обаче се радва най-много на факта, че е възстановил сексуалните си функции.

До този триумф д-р Табаков стига, след като посвещава 12 години от живота си на изучаване на регенеративната медицина.

Пионерът в тази област – британският професор от лондонския Юнивърсити колидж, е успял да възстанови двигателните функции при прекъснат гръбначен стълб, но при мишки.

Заслугата на българина е, че е успял да приложи тази технология при хората, което е много по-сложно.

Интересното е, че още като съвсем млад лекар той отива при проф. Влоджимеж Ярмундович от Вроцлавския медицински университет и му заявява, че иска да специализира в тази трудна област, която тогава е изглеждала доста безперспективна.

Сега обаче нещата изглеждат доста по-различни, благодарение на пробива на д-р Табаков. Той самият възнамерява да продължи да помага на други парализирани да проходят отново и дори издирва кандидати от цял свят с прекъснат гръбначен стълб. В бъдеще обаче неврохирургът новатор има намерението да не отваря черепната кутия при операцията, а да достига до глиалните клетки през носа на пациента, което много ще облекчи процедурата.

Дариуш Фидика

Дариуш Фидика е повече от щастлив

Потаен

Интересът към Павел Табаков е огромен, но за съжаление той не споделя почти нищо за себе си.

От странични източници става ясно, че е син на известния неврохирург проф. Александър Табаков. До 18-ата си година учи в Немската гимназия в София, след което завършва медицина във Вроцлав.

Според запознати Павел изпитвал неудобство да се представя като българин, за да не обиди майка си, която е полякиня.

От страницата му във Фейсбук личи, че е женен за красавицата Агниешка Табаков, която също е завършила медицина през 1999 г., но във Варшава.

Павел обича футбола, като негов кумир е Христо Стоичков.

Той свири на китара, играе скуош, а през зимата кара ски.

Младият лекар обаче няма много време за развлечения.

Той работи на три места – асистент е в катедрата по неврохирургия на Вроцлавския медицински университет, дава дежурства в университетската болница, а отгоре на всичко има и частна практика в рехабилитационния център „Аксон“ в същия град.

Коментарите на неговите пациенти във форумите са повече от хвалебствени.

Очевидно е, че той не само е работохолик, но е и много човечен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*