Лесен и вкусен тиквеник за Бъдни вечер – как се приготвя?
Ако искате да приготвите лесен и вкусен тиквеник за Бъдни вечер, заложете на тази рецепта!
Крайният резултат със сигурност ще ви изненада приятно.
Има един малък трик за по-хубав вкус и е добре да го запомните.
В никакъв случай не смесвайте тиквата със захарта! Тиквата пуска прекалено много вода и тиквеникът става клисав. За да избегнете това, първо разпределете настърганата тиква върху кората, а след това – канелата и захарта. По-долу в рецептата ще намерите подробно обяснение.
За да се усеща хубавият тиквен вкус, никога не я гответе предварително. Този тиквеник се приготвя със сурова тиква!
Продукти:
1 пакет фини точени кори (400 гр.)
150 гр. смлени на по-едро орехови ядки
2 чаени лъжички канела
1 кг почистена и настъргана тиква (в случая е използвана „Цигулка“)
1/2 чаша олио
1/3 ч.ч. захар (ако искате тиквеникът да е по-сладък, сложете повече)
пудра захар за поръсване
Как се приготвя тиквеникът за Бъдни вечер?
Първо смесете захарта (бяла или кафява) с канелата.
Вземете кора и я намажете с малка част от олиото. Отгоре сложете още една кора. Разпределете част от тиквата, канелата със захар и орехи.
Навийте на руло от тясната страна.
Поставете рулото в тавата, в която ще печете тиквеника.
Повторете по същия начин докато се изчерпат всички продукти.
Подредете получените рула в тавата и ги намажете с малко олио.
Тиквеникът се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна. Изпичането отнема към 1 час.
След като извадите тавата от фурната, изчакайте постният тиквеник да изстине напълно.
Поръсете с пудра захар, нарежете на подходящи форми и поднесете.
Ако следвате всички описани стъпки, Вашият тиквеник ще се получи изключително вкусен! Дори и да сте начинаещи в кухнята, със сигурност ще се справите с лекота!
Специални благодарности за хубавата рецепта и снимка на нашите приятели от Всеки може да готви – сайтът, в който се публикуват лесни, бързи и изпробвани рецепти!
Здравейте. Искам да ВИ благодаря за тази прекрасна рецепта. Приготвих постния тиквеник за Бъдни вечер и всички бяха очаровани – много им хареса. Вече ще го приготвям по този начин. 🙂
Весели празници!
Пробвах рецептата Ви за тиквеник за Бъдни вечер,като следвах и полезните съвети.
Получи се много вкусен тиквеник.
Това е тиквеникът за семейството ми.
Бъдете здрави.