Питка „Пухкавелка“ с топено сирене – вижте как се прави
Ако търсите лесна рецепта за вкусна, красива и пухкава питка, значи сте на правилното място.
Тази „Пухкавелка“ със сигурност ще ви хареса!
Вероятно ще ви впечатли не само с чудесния си вид, но и с прекрасния си вкус.
Продукти за питка „Пухкавелка“:
250 мл. топла вода
1 супена лъжица захар
половин кубче прясна мая
1 кг брашно
1 ч.л. сол
5 с. лъжици олио
3 белтъка
2 жълтъка
200 гр. кисело мляко
1 кутия топено сирене
100 грама краве сирене
100 грама разтопено масло
сусамово семе за поръсване
Разбъркайте топлата вода заедно с лъжицата захар и маята. Оставете да шупне.
Пресейте брашното в подходящ съд. Към него прибавете солта, олиото, белтъците, жълтъците и маята.
Накрая добавете киселото мляко и омесете меко тесто.
Покрийте го с прозрачно фолио и оставете да втаса за 30-ина минути.
Премесете тестото и оставете да втаса втори път. Нарежете 2 големи и 1 по-малка част. Разделете всяко голямо парче на две.
Разточете 1 кора от едното парче под формата на правоъгълник.
Намажете го с масло и го поръсете с натрошено сирене и нарязано на парченца топено сирене. Навийте на руло.
Направете същото и с втората кора. Разточете трета кора на правоъгълник и поставете едното руло по средата.
Нарежете кората от двете страни равномерно на ивици, широки около сантиметър и сплетете ивиците.
Разточете четвърта кора на правоъгълник, поставете по средата второто руло със сирене и топено сирене. Отново нарежете на ивици и сплетете.
Разточете последната кора на правоъгълник и я намажете с масло.
Навийте на руло и нарежете през средата по дължина. Усучете двете половини.
Това ще е за средата на питката.
Подредете ги в кръгла, намазана с масло или покрита с хартия за печене, тава.
Оставете да втаса трети път.
Намажете с жълтък и поръсете със сусамово семе.
Печете на 180 градуса в продължение на 35 минути.
След като я извадите от фурната, не ви остава нищо друго, освен да поканите любимите си хора на трапезата. Питката „Пухкавелка“ със сигурност ще им хареса много!
Рецепта и снимка: gotvach.bg