Как да си приготвим мантъ?
Търсите интересна и вкусна рецепта за обяд или вечеря? Предлагаме ви да опитате мантъ – кулинарен специалитет от турската кухня! Резултатът винаги е чудесен!
Продукти:
3 чаши брашно (чашата е 250 мл)
2 яйца
1 чаша вода (250 мл)
1,5 ч.л. сол
Омесете меко, еластично тесто от горепосочените продукти.
Покрийте го с навлажнена кърпа за около 30 минути, за да се отпусне.
Разделете тестото на 2 или 3. Разточете ги много на тънко.
Готовите кори ги нарежете на малки, еднакви по големина квадрати (2х2 см) – във видеото е показано.
За плънката:
400-500 гр. кайма
1 глава лук
подправки по ваш избор
Обелете и настържете на едро ренде лука.
Добавете го при каймата, подправете и омесете всичко много добре.
На всеки квадрат поставете малка част от каймата.
Хванете всички ъгли и ги съберете в средата.
Поставете готовите в леко набрашнена тава.
След като сте готови с цялото количество, налейте вода в тенджера. Сложете и малко сол. Оставете да заври.
Изсипете готовото мантъ във врящата вода и разбъркайте внимателно.
Оставете ги да се варят около 10-15 минути, като от време на време ги разбъркайте.
Извадете ги с решетъчна лъжица в отделни порционни чинии.
За отгоре:
кисело мляко
2 скилидки чесън
Настържете скилидките чесън в киселото мляко. Разбъркайте.
Разпределете чесновото кисело мляко върху всяка порция.
За соса:
3-4 с.л. масло
червен пипер
суха мента (по желание)
Загрейте маслото в тиган.
Сложете и малко червен пипер, но преместете от котлона, преди пиперът да загори.
Залейте всяка порция с мазнината.
Можете да поръсите със суха мента.
Вкусното мантъ е готово за сервиране! Приятен апетит!