Home / Рецепти / Тестени гнезда с плънка от сирене – ето как се правят

Тестени гнезда с плънка от сирене – ето как се правят

Продукти:

275 гр. пшенично брашно
1 ч.л. суха мая

Тестени гнезда

Тестени гнезда със сирене

150 мл. вода

Замесете меко тесто от тези продукти. Оставете да удвои обема си на топло място. След като е готово, с вилица направете дупка в средата на тестото и добавете:

75 гр. сирене или извара
сол
65 гр. захар
50 мл. вода
около 225 гр. пшенично брашно

Месете отново, докато се получи незалепващо тесто. Прибавете около 20 гр. масло и месете още няколко минути. Оставете отново да втаса.

Разделете тестото на 12 равни части.

Оформете всяка част на гладки топки.

Покрийте ги с фолио и ги оставете настрана за 10-15 минути.

Разточете всяка топка на кръг. И отново ги оставете за 10 минути.

Вземете чаша или буркан.

Изрежете кръг. Остатъка от кората усучете на фитил, както е показано във видеото по-долу.

Намажете краищата на кората с малко вода и отгоре поставете готовия фитил.

Подредете ги в тава и ги оставете да си починат, докато вие приготвяте плънката.

Ето и продуктите за нея:

325 гр. извара или сирене
2-3 с.л. заквасена сметана
щипка сол
3 с.л. захар или по-малко (по ваш вкус)
1 яйце
2 с.л. брашно

Намачкайте сиренето.

Прибавете останалите продукти и разбъркайте докато се получи хомогенна смес.

Намажете тестените гнезда с един жълтък и ги напълнете с приготвената смес.

Печете ги до готовност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*