Продукти:
275 гр. пшенично брашно
1 ч.л. суха мая
150 мл. вода
Замесете меко тесто от тези продукти. Оставете да удвои обема си на топло място. След като е готово, с вилица направете дупка в средата на тестото и добавете:
75 гр. сирене или извара
сол
65 гр. захар
50 мл. вода
около 225 гр. пшенично брашно
Месете отново, докато се получи незалепващо тесто. Прибавете около 20 гр. масло и месете още няколко минути. Оставете отново да втаса.
Разделете тестото на 12 равни части.
Оформете всяка част на гладки топки.
Покрийте ги с фолио и ги оставете настрана за 10-15 минути.
Разточете всяка топка на кръг. И отново ги оставете за 10 минути.
Вземете чаша или буркан.
Изрежете кръг. Остатъка от кората усучете на фитил, както е показано във видеото по-долу.
Намажете краищата на кората с малко вода и отгоре поставете готовия фитил.
Подредете ги в тава и ги оставете да си починат, докато вие приготвяте плънката.
Ето и продуктите за нея:
325 гр. извара или сирене
2-3 с.л. заквасена сметана
щипка сол
3 с.л. захар или по-малко (по ваш вкус)
1 яйце
2 с.л. брашно
Намачкайте сиренето.
Прибавете останалите продукти и разбъркайте докато се получи хомогенна смес.
Намажете тестените гнезда с един жълтък и ги напълнете с приготвената смес.
Печете ги до готовност.