Продукти:
пакет фини точени кори
350 гр. орехи
200 гр. краве масло
120 гр. мед
180 гр. захар
кората на лимон
200 мл. вода
Приготвяне на баклавата:
Оставете няколко орехови ядки цели, а другите ги смелете на дребно с блендер.
Разтопете масълцето на водна баня или за по-лесно в микровълнова фурна.
Започнете да редите баклавата, най-добре в правоъгълна тава, но може и в кръгла.
На дъното сложете 2 кори, намажете ги с разтопеното масло.
Поставете още 2 бр. кори, отново намажете с масло.
Поръсете ги в лимоновата кора и смлените орехи.
Продължете така до изчерпване на количествата продукти.
Завършете баклавата с три кори и ги намажете с масло.
Разрежете баклавата на квадрати или ромбоиди.
По желание можете да сложите по половин орехова ядка върху всяко парче.
Печете до златисто в загрята фурна.
Докато се пече вкусната баклава, направете сиропа.
Смесете водата с меда и захарта.
Оставете да ври за около 8 минути.
След като баклавата е готова, залейте със сиропа и оставете да се охлади и напои.
ок!
ок!
koli4estvoto na siropa ne e dostatu4no da napoi baklavata…..da ne bi da ima grejka?
vkusno i lesno.
интересно нарязана
tozi sirop nqma da stigne sas sigurnost,za takava tava az prav sirop ot 1200ml.voda i 1kg.zahar,vari se 30 min dokata leko se sgasti
Много е малко водата за сиропа.