Продукти:
1 ч. ч. прясно мляко
2 пакетчета амонячна сода
1 ч. ч. олио и още толкова разтопено масло
2 ч. л. сол
брашно, колкото поеме
1 жълтък
сусам за поръсване
Приготвяне на соленките:
В чашата с млякото, със стайна температура, разтворете амонячната сода. Сипете мазнината и солта.
Постепенно добавете брашното и отначало бъркайте с лъжица, а след това омесете с ръце, докато се получи умерено твърдо тесто.
Трябва да престои, завито с фолио за свежо съхранение, най-малко 5 часа в хладилника, а може и цяла нощ.
След това го омесете отново и го разточете с точилка на тънък пласт. С остър нож за пица нарежете пръчици, усучете ги на спирала и ги подредете в ненамазнена тава.
Намажете пръчиците с жълтък, разбит с 1 с. л. вода. Поръсете със сусам.
Печете до зачервяване в умерено загрята фурна на 180 градуса.