Кашуто расте на… дърво
Много хора обичат да консумират кашу, но цената му е доста висока. Причината за това се крие зад сложната обработка, през която преминава, преди да стигне до нас.
Вероятно си мислите, че кашуто е вид фъстък. Истината обаче е такава, че тази ядка не расте под земята, а на… дърво. Ядките се намират на върха на кашу ябълки, които също стават за ядене. В България няма как да опитате такъв плод, защото е труден за транспортиране.
Кашу ядката първо се пече в шушулката, след което се разчупва. Ядката остава в ципа и се премахва ръчно. Целият този процес отнема много време и това е основната причина за високата му цена на пазара.
Любопитен факт е, че кашу дървото е вечнозелено и сравнително ниско. Расте в Бразилия, Индия, Кения, Мозамбик, Танзания. Ако обичате да пътешествате и имате път към някоя от тези страни, задължително опитайте кашу ябълка. Екзотичният плод може да се консумира в суров вид и под формата на сок. В някои държави се меси и специална питка с брашно от кашу.