Няма по-достъпна и здравословна храна от рибата
1. За да разберете дали рибата е доброкачествена, потопете я в леген с вода.
Когато е потопена във вода, прясната риба потъва.
Или обърнете внимание на хрилете. Ако са червени, тя е прясна. Ако са много тъмни или светли – не е.
2. За да бъде лесно почистването от люспите, рибата се потапя за няколко минути във вряща вода, след това се облива със студена.
3. Важно е рибата да се размразява напълно, за да се подпомогне по нататъшната обработка.
Когато се размразява, е хубаво да я сложите в съд, който можете да покриете, било то с капак или с някакъв тънък найлон.
4. Приготвяйте замразената риба само ако тя е напълно размразена.
Големите парчета могат да се държат под студена вода до окончателното размразяване.
5. Замразената риба по-добре запазва хранителните си вещества, ако се размрази в студена подсолена вода.
6. Речната риба няма да мирише на кал, ако един час я измиете в солена вода или преди готвене я поставите във вода с оцет (2 супени лъжици оцет на литър вода).
7. Почистената риба се съхранява в контейнер с надежден капак, за да се избегне изпарението на влагата, а така ще можете да я приготвите по-лесно.
8. Големите риби може да нарежете на отделни, по-едри парчета, които индивидуално се опаковат във фолио.
9. Винаги рибата за най-накрая!
Тя не трябва да се омешва по-дълго време, отколкото е необходимо, с останалите продукти, защото се разварява и ароматите се смесват.
10. Малките рибки са по-вкусни.
Колкото е по-едра рибата, толкова месото е по-особено на вкус.
Но имайте предвид, че и самото приготвяне е по-трудно.
Снимка: Pixabay.com