Home / Рецепти / ТОП 5 на сосовете във френската кухня

ТОП 5 на сосовете във френската кухня

Знае се, че французойките са едни от най-слабите и елегантни жени на планетата

 

Прекрасната си линия тези жени дължат именно на вкусната и питателна, но в същото време и много здравословна кухня. Сосовете са една от особеностите на френската кухня и тук ще кажем няколко думи за най-известните от тях.

Бешамел

Този сос е изобретен от главния готвач на Луи XIV – Луи дьо Бешамел. Сосът се прави от мляко, което се излива в маслено-брашнена каша. За по-течен сос трябва една супена лъжица масло и брашно на 1 чаша мляко. За по-плътен сос – 3 супени лъжици масло и брашно на 1 чаша мляко.

Велют

Този сос е с пилешки бульон, говеждо месо или риба. Велют може да се допълни с жълтък от яйце, а основата е от заквасена сметана.

Еспаньол

Няма нищо общо с испанската кухня, а освен това този сос се нарича и кафяв сос. Той се получава въз основа на течна сметана с добавка на запечени зеленчуци (лук, моркови, целина), пържена смес от масло, брашно и билки. Феновете добавят и доматено пюре.

Холандски сос

Направен от масло, яйчен жълтък и лимонов сок. Получава се обикновено на водна баня. Холандският сос се сервира топъл. Той върви добре със зеленчуци, риба и яйца ястия.

Винегрет

Този сос е смес от растително масло, сол, оцет и черен пипер (3 части масло и 1 част оцет). Той се използва като дресинг за салати.

Макар това да са само 5 от най-известните френски соса, те позволяват и много вариации, което ги прави предпочитани от всяка една кухня по света.

One comment

  1. Чувала съм доста положителни отзиви за френската кухня и дори планувам идващата седмица да идем с мой приятели на такъв ресторант.Дори на скоро четох една класация където френската кухня е на първо място следвана от италианската и китайската което мен лично ме впечатли.Но като ги знаем какви са красиви хората там явно знаят с какво да се хранят а не с полуфабрикати.Колкото и да не обичам пикантни храни ги признавам че са страшно полезни за талията е разбира се в нормални количества.Много благодаря за тази вкусна статия и този сос бешамел, по късно днес ще го опитам да го направя може би с пилешкото месо ще се върже идеално и салатка с вино задължително.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*