Home / Любопитно / 8 супер ценни съвета за икономично пазаруване

8 супер ценни съвета за икономично пазаруване

Хранителното разхищение има последствия както за икономиката, така и за нашата околна среда.

Няколко лесни мерки могат да ограничат щетите. Кои са те?

1. Не пазарувайте без предварителен списък

Включете в списъка само продуктите, от които наистина се нуждаете.

В магазина се придържайте към него, за да не се поддадете на изкушението да пазарувате безразборно според промоциите, опаковките, рекламата и т.н

2. Правете списъка след пълен оглед на хладилника и шкафовете

Отделете време да „инвентаризирате“ кухнята си преди да решите какво да купувате.

Прегледайте хладилника и фризера, както и шкафовете. Ще установите, че в тях се съдържат неща, за чието съществуване не сте и подозирали.

Изчислете също какви количества да купите в съответствие със седмицата, която ви предстои – помислете вкъщи ли ще обядват децата, ще имате ли гост, ще излизате ли на ресторант…

3. Търсете датата на годност на етикета

Винаги гледайте за датата на годност, защото може да попаднете на продукти, за които тя приближава. Това се отнася не само за пресните храни, но и за брашното, ориза, захарта.

икономично пазаруване

Как да пазаруваме разумно?

4. Внимавайте с промоциите

Четири на цената на три – това може да е както икономичен, така и разхитителен вариант за пазаруване. Помислете дали имате нужда от такова количество и за колко време ще го употребите.

При пресните продукти идеята е по-скоро лоша, защото има голяма вероятност допълнителните кисели млека, например, да отидат на боклука.

5. Не пазарувай с децата

Децата искат всичко и най-вече бонбони и бисквити. Понеже са много настоятелни, накрая се предавате и пълните количката с продукти, от които нямате нужда.

Обикновено децата искат да ги опитат веднага, поради което вкъщи вече не са гладни, не изяждат цялата си порция и остатъкът от храната се изхвърля.

6. Уважавайте стоките

Връщайте на мястото им продуктите, от които сте се отказали, особено ако изискват съхранение на студено.

Когато избирате плодове и зеленчуци, избягвайте да ги опипвате – те са много крехки и по-лесно се развалят, ако клиентите ги докосват. След това никой не иска да ги купи и те се изхвърлят.

7. Спазвайте студената верига

Използвайте изотермичен плик, за да занесете до дома си замразените продукти.

Щом пристигнете, веднага ги сложете във фризера, като преди това отстраните картонените опаковки, които пречат на съхраняването.

8. Избягвайте свръх амбалажа

По възможност избирайте продукти, които не са опаковани с няколко пласта амбалаж – хартиен, найлонов и т.н.

Не се изкушавайте и от индивидуалните опаковки на бисквити и други продукти – практични са, но първо, плащате по-скъпо, и второ, създавате по-голям боклук, пише сп. „Здравен журнал“.

Освен това за детето ви е по-полезно в междучасието да хапне домашно приготвен сандвич или плод, отколкото шоколадова вафла.

Снимка: Pixabay.com

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*