Добре е да обърнете внимание на тези подробности при закупуването на ягоди
В следващите редове ще ви разкрием 5-те тайни, които ще ви помогнат да изберете най-хубавите и вкусни ягоди от пазара.
Тези тайни бяха разкрити от производител на вкусния и ароматен плод, който е наясно с всички тънкости в занаята.
Вкусните ягоди с приятен аромат са невероятен дар от природата, който, освен всичко друго, има редица полезни свойства.
Те са богат източник не само на витамини, а и на фибри, желязо, йод, органични киселини, пектин, фосфор, магнезий, калий, калций и, разбира се, не на последно място – антиоксиданти.
Много е важно обаче да умеем да изберем най-добрите плодове, които се предлагат на пазара. За да се случи това, е добре да спазвате съветите на дългогодишния производител на ягоди.
Ето какви са те:
Аромат
Ароматът е първото нещо, на което трябва да обърнете внимание при избора на ягоди. Онези плодове, които са с високо качество, са и много ароматни. Ягодите със слаб аромат и вкус при всички положения са отглеждани върху нитрати.
Форма и размер
Когато става въпрос за формата и размера няма строги критерии и при избора. Основното, от което зависи този показател, е сортът. Добре е да не се нахвърляте върху твърде големите ягоди на пазара.
Имайте предвид, че те или са пълни с вода преди да достигнат до пазара, или съдържат твърде голямо количество торове.
Вдлъбнатините по ягодите
Вдлъбнатините по тях са ясен знак, че качеството на плода е започнало да се влошава.
Обърнете сериозно внимание на вдлъбнатините по вкусните ягоди. Добре е да сте наясно с факта, че колкото по-раздалечени са една от друга, толкова по-сладки са ягодите.
Опашката (дръжката)
Имайте предвид, че не трябва да се съхраняват ягоди без опашка. Освен това тя задължително трябва да е с листа. Те трябва да са с наситено зелен цвят, свежи и да нямат наченки на изсъхване.
Основното, на което обръщат внимание разбирачите на ягоди, е разстоянието между листата на опашката и плода. Колкото по-голямо е това разстояние, толкова по-сладка ще е ягодата.
Ако листата на опашката са прилепнали към основата, то това е ясен знак, че ягодите са от кисел сорт.
Цвят
Всеки е наясно с факта, че хубаво узрелите ягоди са с ярко червен цвят и повърхността им е леко блестяща.
Не се нахвърляйте върху ягодите, които са с прекалено тъмни цветове. По всяка вероятност те съдържат доста солидно количество нитрати.
Снимка: Pixabay.com