Продукти:
2-килограмов шаран
10 глави кромид лук
200 гр корен от целина
1 ч.ч. олио
6 броя моркови
5-6 броя домати
7 скилидки чесън
1 ч.ч. орехови ядки
1 връзка магданоз
2 броя лимони
1 ч.ч. вода
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Шаранът се почиства хубаво от вътрешностите, люспите и хрилете, след което се измива със студена вода.
Подправя се с нужното количество сол.
Приготвяне на плънката:
В олио с 2-3 щипки сол и малко вода се слагат лукът, нарязан на филийки.
Добавят се и морковите, нарязани на ивички, доматите, нарязани на дребно, и целината, нарязана на малки кубчета.
Към тази смес се добавят орехите, чесънът и един лимон, който трябва да е нарязан на филийки.
Всичко се разбърква и се подправя със сол.
Шаранът се пълни с приготвената плънка, зашива се, намазва се с олио и се слага в тава, която е предварително намазнена.
Върху рибата се нареждат резенчета домат и лимон.
Слага се 1 ч.ч. вода и се пече до зачервяване.
Накрая се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Можете да поднесете шарана с бяло вино.
Да ви е сладко!
А на именниците – здраве и щастие!
Друга рецепта за пълнен шаран: